Francuska vlada nudi antiinflacijske potrošačke korpe, u naredna tri meseca!

Francuska vlada će, u dogovoru s vodećim lancima supermarketa, u naredna tri meseca ponuditi građanima takozvane antiinflacijske potrošačke korpe.

U njima će se naći proizvodi po najnižim cenama, po izboru kompanija.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer izjavio je na konferenciji za novinare nakon sastanka s direktorima lanaca supermarketa, da je s njima postigao dogovor o antiinflacijskoj korpi, koju će sami definisati, kako bi građanima smanjili troškove osnovnih namirnica.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Maloprodajne firme pristale su da ponude kupcima “najniže moguće cene” u razdoblju od tri meseca za artikle koje će same odabrati, rekao je Le Mer, prenosi Figaro.

“Očekuje se da će popusti trgovce koštati stotine miliona evra”, rekao je Le Mer.

U junu će trgovci na malo i vlada ponovo analizirati situaciju i možda od velikih dobavljača robe za široku potrošnju zatražiti da s maloprodajnim kompanijama ponovo pregovaraju o cenama.

Inflacija je u Francuskoj u februaru neočekivano povećana na 7,2 odsto, sa 7 odsto u januaru, delimično i zbog viših cena hrane, pokazuju podaci statističkog zavoda INSEE.

U početku je vlada pokušala da definiše jedinstvenu korpu svakodnevnih potrepština ali supermarketi su se izborili za pravo da sami odlučuju, koje će namirnice obuhvatiti “antiinflacijskom korpom”.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poznati fudbaler Dani Alveš optužen za silovanje, štrajkuje glađu u zatvoru!

Bivši fudbaler brazilske reprezentacije Dani Alveš, koji je optužen za silovanje, štrajkovao je glađu. Ovo …