“Znate li šta će se dogoditi ako Putin napadne?”

Estonska premijerka Kaja Kallas, čiji su Reformisti uverljivo trijumfirali na izborima, odmah se nakon pobede suprotstavila Moskvi i ruskom predsedniku.

Jedan od prvih planova je formiranje odeljenja pri Ministarstvu odbrabe čiji je glavni cilj da motoviše građane Estonije da brane svoju domovinu od agresora.

“Odbrambena je volja u Estoniji pre bila nuspojava opšte senzibilizacije nacije i komunikacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Stvaranju iste sada želimo da pristupimo strukturno i koordinisano. Želimo da su naši rezervisti visoko motivisani i spremni da brane svoju domovinu.

Želimo da naše društvo podržava naše vojnike i oružani otpor protiv agresora”, rekao je direktor za odbrambenu volju Estonije Helmut Martin Reisner.

Osim što u srca i umove Estonaca mora da ugradi volju poput one koja živi u Ukrajincima, Reisner delovanje civila mora na pravi način i da uskladi s aktivnostima vojske.

Godišnja anketa o pitanjima nacionalne bezbednosti koju je Estonija sprovela, nakon što je Rusija napala Ukrajinu pokazala je da 81 odsto Estonaca veruje da je oružani otpor u slučaju napada na njihovu domovinu nužan ili delimično nužan.

Dve trećine ispitanika reklo je da su voljni ili delimično voljni da učestvuju u odbrambenim aktivnostima.

Međutim, ono što estonske zvaničnike brije je to što je čak 31 odsto ispitanika u slučaju napada na Estoniju pokušalo da pobegne iz zemlje.

To znači da bi, u slučaju napada, u Estoniji ostalo njih 55 odsto. Uz to, samo je trećina ispitanika rekla da bi u slučaju napada znala što treba da radi.

Zbog toga je Reisneru poveren posao da te brojke ispravi. On će u Estonce morati da usadi veru u odbranu ali I da ih motiviše da u njoj učestvuju.

Estonija će se prilikom izgradnje odbrambene volje suočiti s istim izazovom s kojim su se suočile i druge zemlje – moraće da otkrije kakve to odbrambene zadatke civili uopše mogu izvršavati.

Iako su se Ukrajinci jako brzo snašli, druge szemlje, pa tako i Estonija, ne mogu se pouzdati isključivo u domišljatost pojedinaca.

Reisner će tako ovog meseca anketirati Estonce kako bi saznao šta bi bili voljni da urade da zemlju odbrane od agresora.

S obzirom na to da odnosi Moskve i Talina nikad nisu bili lošiji, Estonija će odbrambenu volju svoga naroda morati da izgraditi u rekordnom roku.

Ali problem je I što je njeno društvo izrazito heterogeno. Za početak, etnički Rusi čine otprilike četvrtinu ukupne populacije Estonije.

Nadalje, u Estoniji živi dosta stranaca koji rade u tehnološkoj industriji, a nedavno je primila i desetine hiljada ukrajinskih izbeglica.

Jutarnji List

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Bošnjačka vojna industrija utrostručila proizvodnju, naoružavajući Izrael!

Navodno štiteći bosanske muslimane, Zapad želi da prikrije očigledan genicid, nad slobodarskim i hrabrim Palestincima. …