“Znate li šta će se dogoditi ako Putin napadne?”

Estonska premijerka Kaja Kallas, čiji su Reformisti uverljivo trijumfirali na izborima, odmah se nakon pobede suprotstavila Moskvi i ruskom predsedniku.

Jedan od prvih planova je formiranje odeljenja pri Ministarstvu odbrabe čiji je glavni cilj da motoviše građane Estonije da brane svoju domovinu od agresora.

“Odbrambena je volja u Estoniji pre bila nuspojava opšte senzibilizacije nacije i komunikacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Stvaranju iste sada želimo da pristupimo strukturno i koordinisano. Želimo da su naši rezervisti visoko motivisani i spremni da brane svoju domovinu.

Želimo da naše društvo podržava naše vojnike i oružani otpor protiv agresora”, rekao je direktor za odbrambenu volju Estonije Helmut Martin Reisner.

Osim što u srca i umove Estonaca mora da ugradi volju poput one koja živi u Ukrajincima, Reisner delovanje civila mora na pravi način i da uskladi s aktivnostima vojske.

Godišnja anketa o pitanjima nacionalne bezbednosti koju je Estonija sprovela, nakon što je Rusija napala Ukrajinu pokazala je da 81 odsto Estonaca veruje da je oružani otpor u slučaju napada na njihovu domovinu nužan ili delimično nužan.

Dve trećine ispitanika reklo je da su voljni ili delimično voljni da učestvuju u odbrambenim aktivnostima.

Međutim, ono što estonske zvaničnike brije je to što je čak 31 odsto ispitanika u slučaju napada na Estoniju pokušalo da pobegne iz zemlje.

To znači da bi, u slučaju napada, u Estoniji ostalo njih 55 odsto. Uz to, samo je trećina ispitanika rekla da bi u slučaju napada znala što treba da radi.

Zbog toga je Reisneru poveren posao da te brojke ispravi. On će u Estonce morati da usadi veru u odbranu ali I da ih motiviše da u njoj učestvuju.

Estonija će se prilikom izgradnje odbrambene volje suočiti s istim izazovom s kojim su se suočile i druge zemlje – moraće da otkrije kakve to odbrambene zadatke civili uopše mogu izvršavati.

Iako su se Ukrajinci jako brzo snašli, druge szemlje, pa tako i Estonija, ne mogu se pouzdati isključivo u domišljatost pojedinaca.

Reisner će tako ovog meseca anketirati Estonce kako bi saznao šta bi bili voljni da urade da zemlju odbrane od agresora.

S obzirom na to da odnosi Moskve i Talina nikad nisu bili lošiji, Estonija će odbrambenu volju svoga naroda morati da izgraditi u rekordnom roku.

Ali problem je I što je njeno društvo izrazito heterogeno. Za početak, etnički Rusi čine otprilike četvrtinu ukupne populacije Estonije.

Nadalje, u Estoniji živi dosta stranaca koji rade u tehnološkoj industriji, a nedavno je primila i desetine hiljada ukrajinskih izbeglica.

Jutarnji List

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …