Kako zaštititi decu od alergije

Svrab, sekret iz nosa, začepljenost nosa, peckanje, grebanje ili svrab u grlu, česti suvi i nadražujući kašalj, promuklost i osećaj umora su najčešći simptomi koji narušavaju kvalitet života i povećavaju rizik od mogućih virusnih ili bakterijskih infekcija.

Međutim, da li ste se ikada zapitali kako se alergije zapravo javljaju i zašto su u porastu u poslednjih nekoliko decenija?

Verovali ili ne, „krivac” je naš imuni sistem – iako je dragocen u zaštiti organizma od raznih spoljašnjih uticaja, ponekad ima situacija kada je preterano aktivan, zbog povećane koncentracije određenih supstanci.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ova prekomerna aktivnost kod osetljivih ljudi, posebno dece, dovodi do alergijskih reakcija.

Deca su znatno više ugrožena, jer im je imuni sistem u fazi razvoja.

Tokom prve dve godine života najčešće se javljaju alergije na hranu – najčešće na jaja, mleko, gluten, soju, ribu, morske plodove i orašaste plodove.

Zlatno pravilo pri uvođenju novih namirnica je da se to radi u jutarnjim satima, kako bi se pratila moguća alergijska reakcija dok je dete budno.

U slučaju reakcije detetu odmah dati antialergijski sirup, koji se preporučuje da ima u kućnoj apoteci.

Alergija na proleće ili polen

Takozvane prolećne ili polenske alergije javljaju se kod dece od druge do pete godine, pre svega zbog toga što je neophodno da budu u kontaktu sa polenom tokom nekoliko sezona cvetanja da bi se ova vrsta alergije manifestovala.

Statistika pokazuje da čak 40 odsto dece ima prolećne alergije – zato roditelji treba da obrate posebnu pažnju na najčešće simptome kao što su oticanje i svrab očiju, curenje iz nosa i kijanje, kao i grebanje u grlu.

Kada je u pitanju prevencija, prvo je potrebno uraditi kožne ili krvne pretrage kako bi se utvrdio alergen odgovoran za reakciju, a zatim što je moguće više izbegavati kontakt sa njim.

Preporučuje se češći boravak u zatvorenom prostoru tokom cvetanja alergena, posebno kada je napolju vetrovito ili kišovito vreme, a savetuje se i zatvaranje prozora i vrata na kući, posebno u prostoriji u kojoj dete spava.

Važno je lečiti alergije kod dece

Ispiranje nosa fiziološkim rastvorom može smanjiti koncentraciju polena u nosu, a ne bi bilo loše da se opremite lekovima iz grupe antihistaminika, sprejevima za nos, kapima za oči u slučaju svraba.

Važno je imati na umu da alergije kod dece, ako se ne leče, mogu dovesti do vrtoglavice i slabe koncentracije u školi, pre svega zbog lošeg sna usled začepljenog nosa.

Zbog češćeg disanja na usta može doći i do poremećaja rasta zuba, a stalno prisutan sekret može izazvati zapaljenje ušiju i sinusa, kao i razvoj astme.

Eklinika/Telegraf.rs

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …