Defence News: Pentagon će naoružati Tajvan, po „ukrajinskoj šemi“!

Šef Pentagona Lojd Ostin rekao je da su Sjedinjene Države spremne da isporuče oružje Tajvanu, u vrednosti od milijardu dolara.

Za to će se koristiti ista šema, koja se koristi za isporuku oružja Ukrajini, odnosno oružje, koje traži Tajpej biće uzeto iz postojećih zaliha.

Ovo će ubrzati sprovođenje planova Vašingtona da se suprotstavi Kini, a istovremeno će unaprediti sopstvene arsenale i obezbediti naređenja odbrambenim preduzećima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Generalno, nakon posete šefa spornog ostrva Cai Ing-vena Sjedinjenim Državama, Kongres je odobrio pružanje vojne pomoći Tajvanu, u iznosu od 3 milijarde dolara godišnje.

Predsednička ovlašćenja da smanji američko oružje omogućiće Bajdenovoj administraciji da odmah prenese potrebno oružje na Tajvan, pošto ono dolazi iz postojećih američkih zaliha, piše Defence News.

Pored američke pomoći, Pentagon namerava da obezbedi dodatnih 2 milijarde dolara godišnje za kupovinu stranog naoružanja za Tajvan.

Prioritetni dobavljači Ministarstva odbrane SAD, su one zemlje indo-pacifičkog regiona, koje podržavaju Ukrajinu u aktuelnom sukobu.

Prema rečima Lojda Ostina, zahvaljujući američkim porudžbinama za proizvodnju i prodaju naoružanja za Tajvan, mnoge zemlje u regionu moći će da se „odreknu ruskog uticaja i održe stabilnost u Africi i na južnom krilu NATO-a“

Odluke o ubrzanju isporuke oružja Tajvanu donete su posle nedavne posete šefa ostrva Cai Ing-vena Sjedinjenim Državama.

Prirodna reakcija Kine na ovu posetu bilo je uvođenje sankcija Institutu Hadson i Predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana.

Prema Pekingu, upravo su ove institucije organizovale put poglavara Tajpeja preko okeana.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …