Blurovana poseta i razočaravajući rezultat kineske turneje Fon der Lajen!

Francuski predsednik Emanuel Makron boravio je u poseti Narodnoj Republici Kini, a istih dana tu je posetila šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Orijentalista Leonid Kovačić sagledao je dnevni red iz dva ugla i govorio o rezultatima pregovora.

Izdanje Politiko napominje da je lideru Pete republike priređen svečani prijem.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na prolazu aviona dočekao ga je ministar spoljnih poslova NR Kine, a na Trgu Tjenanmen održana je vojna parada i salutirano oružjem.

Doček šefa Evropske komisije pokazao se mnogo hladnijim, kraj uobičajenog izlaza za obične putnike, fon der Lajen je dočekala ministarka ekologije.

Orijentalista, politikolog Leonid Kovačić smatra da su rezultati posete bili „prilično mutni“, jer je pored lidera Francuske tamo otišla i Fon der Lajen, čija se agenda pokazala radikalno drugačijom.

Makron je pokušao da postigne ekonomske rezultate, sa njim je bila velika poslovna delegacija predstavnika najvećih francuskih koncerna.

Predsednik je imao i političku nameru ali je ona bila sekundarne prirode.

Makron je bezuspešno pokušavao da ubedi kineskog predsednika Si Đinpinga da nekako utiče na poziciju Rusije, iako su poslovni odnosi bili u prvom planu, objasnio je Kovačić.

Dnevni red šefa Evropske komisije, već je bio preopterećen političkim pitanjima.

Neposredno pre odlaska, dozvolila je sebi prilično agresivnu i ultimativnu retoriku protiv Pekinga, osudila želju Kine za novim svetskim poretkom, primetio je ekspert.

„Nit, koja se provlačila kroz njen govor je bila da Evropa ne želi potpuno odvajanje od Kine, po modelu koji sprovode Sjedinjene Države.

Ali ona ga vidi, kao rivala i pretnju sopstvenom razvoju.

Takav govor nije pogodovao toploj dobrodošlici kineske strane.

Poseta nije išla dalje od protokola ali je ipak, Nebesko carstvo imalo priliku da posveti više pažnje gospođi fon der Lajen.

Na pozadini sadašnjih odnosa Brisela i Pekinga, ovakvo stanje je, generalno, sasvim očekivano“, rekao je Kovačić u intervjuu.

Sagovornik izdanja smatra da je malo verovatno da evropska strana gaji iluzije o mogućnosti uticaja na NRK u pogledu njenog stava prema Rusiji.

U političkom smislu, Nebesko Carstvo je proglasilo sve iste principe, kojih se pridržavalo.

U ekonomskom smislu, poseta Makrona se ne može nazvati neuspešnom, jer je potpisan niz ugovora, uključujući i kupovinu određenog broja aviona Erbas, od strane kineskih aviokompanija, primetio je orijentalista.

Peking nastoji da izgradi odnose sa pojedinačnim nacionalnim državama, a ne sa entitetom sindikata, jer zemlje imaju različit društveno-ekonomski razvoj.

Nebesko Carstvo to koristi.

Brisel promoviše dijametralno suprotnu tačku gledišta, rezimirao je ekspert.

Politikolog Sergej Fedorov objasnio je zašto se politička strana pregovora francuskog predsednika Makrona i kineskog lidera Si Đinpinga pokazala bezuspešnom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blumberg: Novi koridori učiniće Rusiju, srcem većeg dela svetske trgovine!

Nove rute skraćuju tranzit za 30, do 50 odsto u poređenju tradicionalnim koridorima kroz Suecki …