Etničko čišćenje Srba

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da taktika Aljbina Kurtija ne ide samo ka zastrašivanju Srba.

Kako je Drecun naveo, Kurtijeva taktika ide i ka pokušaju da se dovrši etničko čišćenje koje se sprovodi godinama na KiM.

“Dolaskom Kurtija na vlast sprovođen je dvostruki teror nad srpskim narodom, jedan je institucionalni – gde se ne poštuje izborna volja sprskog naroda, Srbi se tretiraju kao građani drugog reda, policija se prema njima ophodi na najbrutalniji način, sudovi i tužilaštva ne rade svoj posao kako bi trebalo kada su Srbi u pitanju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sa druge strane, sprovodi se fizičko nasilje i tortura od strane pripadnika specijalnih parapolicijskih jedinica, posebno na severu Kosova i sve češće se koristi vatreno oružje”, izjavio je Drecun za Tanjug.

On smatra da bi ovo mogla da bude i neka vrsta izlazne strategije za Aljbina Kurtija koji, kako kaže, želi po svaku cenu da izbegne formiranje ZSO i dodaje da bi jedino izazivanjem neke teške destabilizacije mogao sada da odbije pritisak za formiranje ZSO.

Drecun pretpostavlja da će se na predstojećem sastanku predsednika Aleksandra Vučića i članova Vlade sa političkim predstavnicima Srba sa KiM razgovarati o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na KiM i o tome kako i na koji način Srbija treba da nastavi sa pomaganjem opstanka sprskog naroda na Kosovu.

Napominje da je najvažnije dogovoriti redosled koraka koji će biti preduzeti da bi se srpskom narodu na KiM stabilizovala situacija, kao i da bi na predstojećim izborima na Kosovu moglo da dođe do dodatne destabilizacije bezbednosti za sprsko stanovništvo.

Kurti je, kako kaže, pod velikim pritiskom vodećih zapadnih država da se realizuje ono što je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine, odnosno da se formira ZSO ali i pod snažnim pritiskom opozicionih stranaka koje ne prihvataju nikakvo formiranje ZSO.

“Optužuju ga da nije dobio ništa, ni priznanje od Beograda, niti garanciju za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Morao je da prihvati ZSO i nastojaće u narednom periodu da po svaku cenu nekako izbegne formiranje ZSO ili ako bi mogao da formira nešto što se ne bi tako zvalo, što bi bila nekakva samouprava ali bez ikakve suštine.

Da to bude nekakva prazna ljuštura koja ne bi suštinski promenila kvalitet života Srbima i njihovu bezbednosti i koja im ne bi otvorila bilo kakvu perspektivu”, izjavio je Drecun za Tanjug.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …