Američka štampa: NATO se sprema za rat sa Rusijom!

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, zemlje članice vojnog bloka NATO počele su da se pripremaju za oružani sukob sa Rusijom.

Prema američkom izdanju Njujork tajmsa, bivši stalni predstavnik SAD pri alijansi Ivo Dalder rekao je da NATO ranije nije ozbiljno razmišljao o zaštiti svoje teritorije ali to mora da se uradi sada.

Saopšteno je da se rukovodstvo alijanse udaljava od taktike odvraćanja hipotetičkog napada od Rusije, od strane evropskih članica NATO-a, kako bi se kupilo vreme potrebno za preraspoređivanje delova američke vojske na liniju fronta za uzvratni udar, snagama zajedničke savezničke vojske.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima autora članka objavljenog u Njujork tajmsu, zapadni vojni analitičari proučavali su iskustvo prvih dana ruske specijalne operacije, kada je ruska vojska za nedelju dana uspela da zauzme teritorije, veće od baltičkih zemalja.

Na osnovu stečenog iskustva, zemlje Severnoatlantske alijanse počele su pripreme za verovatan scenario, po kojem bi morale momentalno da odbiju rusku pretnju.

U tom cilju zemlje NATO-a, koje se graniče sa Rusijom izvode vežbe borbene koordinacije jedinica, a takođe je značajno povećanje budžeta za odbranu, kako vojnog bloka u celini, tako i njegovih pojedinačnih članica.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …