NATO saopštio: Moskva može pokušati da napadne kritičnu infrastrukturu alijanse!

Šef obaveštajne službe Severnoatlantske alijanse Dejvid Ketler rekao je da bi Ruska Federacija mogla da udari na kritičnu infrastrukturu u Evropi i manje verovatno, u Severnoj Americi.

Visoki vojni zvaničnik je naveo podmorske kablove u Atlantiku i drugu sličnu kritičnu infrastrukturu, kao potencijalne mete za rusku vojsku.

Takvim akcijama Moskva može pokušati da kazni zemlje, koje pružaju pomoć Kijevu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sve je veći strah da bi Rusija mogla da udari podmorske kablove i drugu kritičnu infrastrukturu u pokušaju da poremeti život Zapada, kako bi stekla uticaj nad onim zemljama, koje obezbeđuju bezbednost Ukrajine – citira Dejvida Ketlera, TV kanal Al Džazira.

Izjavi šefa obaveštajne službe Severnoatlantske alijanse prethodila je poruka danskih agencija za sprovođenje zakona o prisustvu nepoznatih ruskih brodova, u zoni eksplozije gasovoda Severni tok.

List Fajnenšel tajms smatra da Ruska Federacija proverava ranjivost kritične infrastrukture Evrope.

Publikacija čak sumnja da su ribarska plovila u službi pod ruskom zastavom, za takve aktivnosti.

Zapadne obaveštajne agencije su sve više zabrinute da Rusija, izgleda, testira ranjivost kritične infrastrukture u evropskim zemljama.

Jedan od dva optička kabla, koji povezuju norveško kopno sa arktičkim arhipelagom Svalbard presečen je u januaru, a policija je kao uzrok navela ljudsko mešanje.

Ruski ribarski čamci su više puta primećeni, kako plivaju preko kabla na neobičan način ali do sada niko nije zvanično optužen za sabotažu – prenosi detalje Fajnenšel tajmsa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Berbokova: Nemačka ne može da prihvati, da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom!

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka, ne može da prihvati …