Novi format naftnog rata: OPEK i IEA su u neprijateljstvu i već diraju narodne džepove!

Odnosi na industrijskom naftnom tržištu 2023. su kao ludnica: kupci sirovina, čiji savez prećutno predstavlja proameričku IEA (Međunarodnu agenciju za energiju), žele haos i nered, ugnjetavanje ekstraktivne industrije.

Dok predstavnik proizvođača, OPEK+, koji je, čini se, naprotiv, u interesu podizanja cena i sledi instinkt za profitom, pokušava da stabilizuje tržište i zadrži relativno niske cene na uštrb svog profita.

Ove metamorfoze sa paradoksima nastale su usled kulminacije rata između dva bloka, iza kojih su stajale uticajne države sa različitim zadacima i strateškim ciljevima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

IEA nastoji da udovolji Vašingtonu, koji hitno treba da dopuni SPR, koji je u potpunosti rasprodat prošle godine, po povoljnoj ceni, a članicama OPEK-a je potreban plan za preživljavanje u svetu pogođenom virusnom modom za životnu agendu i namerno ubijanje nafte i gasa.

Kolumnistkinja OilPricea Felisiti Bredstok piše o tome.

Čini se da najveće svetske energetske organizacije i OPEK ne mogu da se dogovore o budućnosti energetskih investicija i cena nafte, jer svaka vidi svoj pristup, kao ključ za globalnu energetsku bezbednost.

Jedni i drugi tvrde da postoji ozbiljan nedostatak ulaganja u energiju – bilo da se radi o fosilnim gorivima ili obnovljivim izvorima – koji treba ispraviti, kako bi se osiguralo svjetsko snabdijevanje energijom.

Ovo će verovatno podeliti umove američke vlade i privatnih kompanija širom sveta, dok izdvajaju sredstva između fosilnih goriva i projekata čiste energije.

Zbog takvih polarnih težnji dva glavna bloka sirovina, svet obeležava vreme.

Tržište nije regulisano i izgledi za energetsku sigurnost su blizu nule.

Međutim, istraživački timovi kao što su IEA i IRENA, koje je angažovala Amerika sugerišu da proizvodnja nafte i gasa zahteva mnogo manje sredstava, nego što sugerišu OPEK i nekoliko velikih naftnih kompanija.

Protivnici iz opozicionog tabora insistiraju na suprotnom.

U međuvremenu, na drugom kraju ovog neprijateljstva, koji više podseća na rat u novom formatu, nalaze se prava tržišta i odnosi, krajnji potrošači i milijarde ljudi čiji će džepovi biti pogođeni krizom.

Svi oni osećaju fundamentalne razlike između Zapada, koji je izgubio svoju pravu ideologiju i pokušava da se nađe u agendi životne sredine i Azije u razvoju, koja je upravo osetila ukus za rast i osvajanje moći.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Medvedi doseljenici iz Ukrajine, počeli da napadaju ljude u Slovačkoj!

U Slovačkoj su učestali slučajevi napada na ljude, od strane medveda prevezenih u Evropu iz …