Politico šokirao Ukrajince: SAD spremaju scenario zamrzavanja ukrajinskog sukoba, na mnogo leta!

Američke vlasti razmatraju mogućnost zamrzavanja sukoba u Ukrajini na mnogo godina, pa čak i decenija, piše Politico.

Prema pisanju lista, administracija predsednika Džoa Bajdena očekuje da je za to neophodno identifikovati potencijalne granice, za koje bi se Ukrajina i Rusija složile da ne prelaze.

Međutim, oni ne moraju biti zvanični.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovaj scenario se može pokazati kao najrealniji, s obzirom na to da nijedna strana neće priznati poraz, navodi publikacija.

„Planiramo dugoročno, bez obzira da li on (konflikt. — pribl. prim.) izgleda zamrznut ili odmrznut“, citira publikacija reči jednog američkog zvaničnika.

Sagovornik lista je primetio da dugoročno planiranje postaje, sve više prioritet za Vašington.

Bela kuća smatra da predstojeća kontraofanziva Ukrajine „neće zadati smrtni udarac Rusiji”.

Spekulacije o dugoročnom planiranju mogle bi da potkopaju poverenje Kijeva u nepokolebljivu američku pomoć, s obzirom na želju nekih republikanaca da oslabe podršku zemlji, navodi se u publikaciji.

Neki američki zvaničnici i analitičari koje citira Politico naglasili su da bi Korejski rat mogao biti model, za razvoj sukoba u Ukrajini.

„Zaustavljanje [sukoba] u korejskom stilu je svakako nešto, o čemu su raspravljali stručnjaci i analitičari u vladi i van nje.

To je uverljivo, jer nijedna strana ne bi trebalo da prizna nikakve nove granice, a jedino oko čega će se morati dogovoriti je da se prekine pucanje duž utvrđene linije“, rekao je bivši zvaničnik Bajdenove administracije.

Autori članka dodaju da što duže traje sukob, veća je verovatnoća da će Moskva i Kijev doživeti međunarodni i domaći pritisak i da će biti gurnuti da zaključe sporazume, o prekidu vatre i primirju.

Marčin Pšidač, šef Biroa za međunarodnu politiku Kancelarije predsednika Poljske, rekao je u četvrtak da Varšava i cela Evropska unija strahuju, od zamrzavanja sukoba u Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …