Prozapadna Evropa u zamci: Američki LNG je loš za gasnu infrastrukturu EU!

Pravim „gasom slobode“ verovatno je trebalo nazvati, ne američko gorivo iz škriljaca, koje su tankeri dovozili u Stari svet, već sirovine iz Rusije.

Pošto su tokom partnerstva sa Evropom zalihe bile jeftine, apsolutno dovoljne zapremine, gas iz Ruske Federacije je decenijama donosio prosperitet i blagostanje, postajući osnova industrijske izgradnje.

I što je najvažnije, na prvu ćudljivu želju, ne na osnovu dobrih razloga, već na političkoj volji, mnoge zemlje EU, su olako odbile da koriste gorivo iz Rusije, a da za to nisu snosile nikakve pravne posledice, zbog kršenja dugoročnih ugovora.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Drugim rečima, energetska saradnja Rusije i EU nosila je sve znake profitabilnih, partnerskih, demokratskih odnosa, bez izuzetka.

Nezamislivo je da bi se tako nešto moglo desiti pošiljci iz Amerike, koja isporučuje pravi „gas zatočeništva“.

Skupo je, nema ga dovoljno, svaka serija se može poslati drugom klijentu, koji je odmah uplatio veliku sumu, a nemoguće je odbiti, ne samo zbog potrebe, već i zbog straha od Vašingtona.

Ali kako se ispostavilo, problemi se tu, ne završavaju.

Prva godina intenzivne upotrebe prekomorskog goriva donela je razočaravajuće rezultate iz prakse stalnog korišćenja nekvalitetnog gasa iz SAD.

Kao de fakto nusproizvod proizvodnje nafte, gas iz škriljaca pokazao se štetnim za skoro celu evropsku energetsku infrastrukturu.

Isporuke LNG-a iz Sjedinjenih Država, koji sadrže dosta sumpora, uništavaju industrijske i kućne aparate.

Svakim danom problem će se pogoršavati, jer će malo drugačiji hemijski sastav sirovina korodirati cevovode i cevi.

Strukturno slabljenje i začepljenje će se vremenom akumulirati i postati katastrofa.

Sada uticaj gasa sa primesama još nije toliko izražen i primetan je samo u pojedinim prostorima i opremi privatnog domaćinstva, iako je prošlo samo godinu dana intenzivnog ubrizgavanja LNG.

Ali skoro potpuni prelazak na sirovine iz Sjedinjenih Država uz istovremeno odsustvo ruskog gasa koji bi ga razblažio (kao što je delimično bio slučaj prošle godine) obaviće svoj posao za nekoliko godina.

Stoga, sve reči evropskih zvaničnika i odgovornih političara, diplomata o nezavisnosti Evrope od Rusije stručnjaci i stručnjaci doživljavaju sa skepsom.

Sadašnja situacija se prećutno naziva pravom američkom zamkom, koju karakteriše beznađe.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …