Jedina zemlja u EU na sivoj listi zemalja za pranje novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, našla se Hrvatska!

Zbog neefikasnih aktivnosti u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Hrvatska je jedina zemlja EU koja se našla na listi međunarodne agencije FATF.

Međunarodna agencija za borbu protiv pranja novca Financial Action Task Force (FATF) stavila je Hrvatsku, zajedno s Kamerunom i Vijetnamom, na popis zemalja, koje treba pomnije pratiti.

Ove tri države sada su među 23 zemlje koje “aktivno rade s FATF-om” na rešavanju “strateških nedostataka svojih sistema za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje”, kaže se u priopćenju FATF-a u Parizu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sa sedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno telo za borbu protiv i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Odvraćajući učinak na investitore

Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja se nalazi na spisku.

Prema navodima FATF-a, vlada u Zagrebu je obećala da će povećati napore u sferi sprečavanja ovih oblika finansijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcijski plan.

Uključivanje u takozvanu sivu listu FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i imati odvraćajući efekat na strane investitore.

Ostale zemlje na spisku su na primer Albanija, Panama, Mali, Južnoafrička Republika ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su označene kao visokorizične. Trenutno se na njoj nalaze samo tri zemlje: Iran, Mjanmar i Severna Koreja.

Problemi i u Nemačkoj

Prošlog leta je izveštaj FATF-a potvrdio da i Nemačka ima deficite u borbi protiv pranja novca. Glavna kritika je bila da se tome još nije pridala dovoljna politička važnost.

Međunarodni stručnjaci kritikuju nepregledan haos u vezi sa nadležnostima i protokom informacija između više od 300 različitih kancelarija, službi i državnih tela koja se u zemlji bave ovom tematikom.

Postoje ozbiljne manjkavosti u praćenju gotovinskih transakcija, smatraju u FATF-u, i žale se da nemačke nadležne vlasti čine daleko premalo da istraže finansijske transakcije velikih kriminalnih sindikata i da ih dovedu pred sud.

Zbog toga je Nemačka i danas “raj za one koji žele da peru novac” i posebno popularna evropska destinacija među italijanskim mafijašima.

B92/DW

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …