Da li je Ukrajina poslednji trzaj Zapada?

Rusija u sledećih nekoliko godina planira da izgradi na desetine zatvorskih kampova u Ukrajini.

To je još jedan znak koliko je Moskva spremna da odugovlači svoj brutalni rat, prenosi hrvatski N1.

Izveštaj Asošijeted presa (Associated Press) otkriva kako je na hiljade ukrajinskih civila zatvoreno u zatvorskim kolonijama u Rusiji i teritorijama pod ruskom okupacijom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zatvorenici se drže u neverovatno prljavim ćelijama, a prisiljavaju ih da kopaju rovove za ruske vojnike na frontu ali i masovne grobnice za druge zatvorenike, prenosi Biznis insajder.

AP je dobio dokument ruske vlade u kojem se navodi da Moskva planira da izgradi dodatnih 25 zatvorskih kolonija i šest pritvorskih centara širom okupirane Ukrajine do 2026. godine.

U aprilu ove godine, ruski parlamentarci su izmenili zakone o zapošljavanju kako bi vladi omogućili da digitalno šalje obaveštenja o regrutaciji, što bi trebalo da ubrza proces regrutovanja muškaraca. Povećane su i kazne za izbegavanje regrutacije.

U komentarima tokom posete Vijetnamu istog meseca, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, takođe je rekao da bi sukob mogao da traje godinama, “možda čak i decenijama”.

Institut za proučavanje rata navodi da dugi rat nije bio prvobitni cilj Kremlja, već promena pristupa nakon što Rusija nije uspela da brzo okupira ključne regione u Ukrajini na početku rata.

Institut takođe kaže da je narativ o produženom ratu nešto što Rusija želi da pogura kako bi pokušala da oslabi rešenost Zapada da nastavi da pomaže Ukrajini.

Kijev je započeo svoju dugo očekivanu kontraofanzivu početkom juna, ali operacija ide sporije nego što se očekivalo i ukrajinski vojnici ostvaruju minimalan napredak.

Načelnik generalštaba američke vojske general Mark Mili rekao je da će kontraofanziva verovatno biti “preduga” i “ekstremno krvava”, predviđajući da bi mogla da traje i do 10 nedelja.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …