Od Vučića se traži da se jasno i glasno distancira od Rusije!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom zakazan za prvu polovinu naredne sedmice u Briselu, a da će tačan dan i vreme sastanka objaviti NATO.

„Zatražio sam taj sastanak jer, u skladu sa Rezolucijom 1244, NATO snosi odgovornost za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, a za Jensa smatram da je poštena osoba i uvek je otvoren da sasluša i razmotri srpske stavove“, rekao je Vučić u intervjuu za Pavlović Tudej.

Kazao je da je tražio sastanak kako bi Stoltenbergu skrenuo pažnju da je skoro nemoguć opstanak Srba na Kosovu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oni trpe direktan fizički pritisak i druge oblike prinude, što neminovno rezultira smanjenjem srpskog stanovništva.

To predstavlja oblik etničkog čišćenja i zamoliću NATO da ispuni svoju dužnost pre nego što pređemo na sastanak Saveta bezbednosti UN, gde ćemo izneti činjenice o trenutnoj situaciji, rekao je Vučić, prenosi Kosovo onlajn.

Naveo je da je od početka ove godine sedam Srba ranjeno u napadima Albanaca, često uključujući zvanične albanske formacije, poput policajaca ili pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga ali se protiv odgovornih za krivična dela protiv Srba ne vode sudski postupci, niti ima istrage.

Kristalno je jasno da Kurti neće menjati svoju politiku, zbog čega je sastanak sa Stoltenbergom ključan. NATO mora da stane na kraj svim provokacijama, rekao je Vučić.

On je naveo da je o situaciji na Kosovu razgovarao sa mnogim zvaničnicima američkog establišmenta koji nadgledaju Kosovo i Metohiju i odgovorni su za stabilnost regiona, uključujući DŽona Finera, Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara.

Mi smo, međutim, u teškoj poziciji, jer koliko god da smo konstruktivni i odgovorni, uvek se nađemo kao oni koji im nisu miljenici, jer se ne slažemo sa nezavisnošću Kosova.

Ma koliko neki politički akteri na Kosovu nepoštovali Ameriku i delovali protivno američkim vitalnim interesima, ponekad nam se čini da će uvek imati podršku SAD, kazao je Vučić.

Istakao je da je upravo zbog toga prioritet da u ovoj krizi negujemo bilateralne odnose sa SAD, jer je od ključnog značaja da nastavimo da razvijamo naše odnose u pozitivnom pravcu, što zahteva da budemo odgovorni prema Kosovu i Metohiji, ali i da SAD češće slušaju i žele da čuju srpski stav i perspektivu.

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti ne traži načine i sredstva za rešavanje zajedničkih izazova sa kojima se svi suočavamo, već je sklon stvaranju sukoba, provociranju, pa čak i podsticanju na rat, što izgleda da sve veći broj ljudi u međunarodnoj zajednici prepoznaje.

Na pitanje da proceni zašto je Kurti voljan da „u suštini nanese sam sebi štetu upotrebom sile i neprihvatanjem saveta SAD“, Vučić kaže da njega ne zanima mir, niti šta SAD misle o njemu, već da bude naslednik Envera Hodže i Adema Demaćija.

Komentarišući poruku bivšeg predsednika SAD Bila Klintona Kurtiju da „prestane sa glupostima“, Vučić je rekao da je time samo potvrđeno ono što svi govore o kosovskom premijeru.

Vučić je naveo da je spreman da nastavi dijalog sa Kurtijem ali je pitanje je da li je Kurti otišao predaleko.

Verujem da jeste i biće mu teško da preokrene kurs. Unutrašnji problemi i tenzije su eskalirali, a parlamentarna tenzija se pripisuje Besniku Bislimiju, kazao je predsednik Srbije.

Naveo je da će sa Stoltenbergom razgovarati i o Kurtijevoj izjavi da je Kosovska policija naslednik terorističke OVK, iako je pravna činjenica da su OVK i sve grupe, koje su iz nje nastale zabranjene Rezolucijom 1244 UN i uloga Kfora je bila da razoruža tu formaciju kada srpska vojska napusti Kosovo i Metohiju.

 

Fonet

 

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …