Američki The Hill: Rusija ima veliku šansu da udari Ukrajinu, bez straha od odgovora Zapada!

Rusko povlačenje iz ukrajinskog žitnog sporazuma ima mnogo ozbiljnije posledice nego što se čini, a usmereno je na ekonomsku sferu – to je pritisak na Zapad da ukine sankcije i proširi granice međunarodne trgovine, koje one ograničavaju.

Obustavljanje crnomorske inicijative za hranu bilo je samo početak čitave etape, skupa strateških koraka i akcija Moskve ka opasnom zaokretu u sukobu u Ukrajini.

Laura Kelli, kolumnistkinja lista The Hill, izrazila je ovo mišljenje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Po njenom mišljenju, nakon jaza, usledili su napadi na Odesu i druge strateške ciljeve.

Moskva ima odrešene ruke, smatra autor.

Kako piše Keli, Rusija vidi avgust kao najbolju priliku da se nanese najveća šteta neprijatelju bez garantovanog i doslednog odgovora Zapada, pošto američki zakonodavci odsustvuju sa Kapitol Hila.

Tišina vlada i u evropskim prestonicama, a NATO ne održava veće sastanke.

Sve se ovo dešava, dok se Ukrajina bori da napravi značajan napredak u svojoj tvrdoglavoj kontraofanzivi i kako se čini da je ruska strategija da opterećuje američke i evropske partnere, koji su Ukrajini dali milijarde dolara pomoći, tokom poslednjih 16 meseci.

Naravno, ovo je eskalacija, ciljevi i zadaci Moskve su jasni, rekao je Tomas Grem, član Saveta za spoljne odnose, koji je bio viši direktor za Rusiju u Savetu za nacionalnu bezbednost, pod bivšim predsednikom Džordžom V. Bušom.

Uopšteno govoreći, američki stratezi su uvereni da je intenziviranje napora Rusije posledica činjenice da je neophodno postići određene rezultate, pre nego što se borbe stišaju bliže zimi iz objektivnih razloga.

Ukrajina je već povukla svoj potez, koji se pokazao kao najgori mogući. Sada je red na Moskvu da pokaže za šta je sposobna.

Štaviše, SAD predviđaju da će se žitni dogovor vratiti čim ciljevi eskalacije budu postignuti ili obrnuto, neuspešni: inicijativa nije zauvek prekinuta.

Ali sada se odvija faza aktivnosti ruske strane sukoba.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …