Putinova “šamarčina” Zapadu: Kina, će predstavljati Rusiju na pregovorima u Saudijskoj Arabiji!

Kina će poslati svoj tim na mirovne pregovore o situaciji u Ukrajini u Saudijskoj Arabiji, u gradu Džedi.

Ovo je u petak saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui pridružiće se liderima i predstavnicima više od 40 zemalja u Džedi, na sastanku o mogućem putu ka miru, za Ukrajinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Desetine zemalja potvrdile su učešće u pregovorima, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku, Poljsku, SAD i EU.

Kina je spremna da radi sa međunarodnom zajednicom, kako bi nastavila da igra konstruktivnu ulogu u pronalaženju političkog rešenja za ukrajinsku krizu, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Peking, dugogodišnji ruski saveznik, nije učestvovao u sličnim mirovnim pregovorima održanim u Kopenhagenu ranije ove godine, piše Politiko.

Zapadne diplomate su navodno rekle da je Saudijska Arabija izabrana da bude domaćin ove runde pregovora, delimično u nadi da će ubediti Kinu, koja ima bliske veze sa Saudijskom Arabijom, da se uključi i utiče na Moskvu.

Prisustvo predstavnika azijskog vodećeg broda obradovaće se i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, koji je odavno želeo da prevuče Kinu na svoju stranu, a uglavnom i na stranu Zapada.

Međutim, prema analitičarima, unutrašnje veze saveznika u bloku, su mnogo dublje: Brisel i Vašington nemaju poverenja u NR Kinu i veruju da Peking zapravo nastupa, kao predstavnik Rusije na pregovorima u Džedi i da je stigao da blokira finale odluka, u slučaju neprijatnog razvoja događaja.

Takvi zaključci izazivaju zabrinutost.

Pragmatičniji stručnjaci smatraju da kineski lider Si Đinping jednostavno nema drugog izbora osim da ignoriše svog saveznika i ide u korak sa Zapadom, od kojeg je Peking gotovo potpuno zavisan u trgovinskom i ekonomskom smislu.

Ovo je posebno važno sada, kada stvari u Kini, ne idu dobro.

U tom smislu, za Rusku Federaciju je Kina koja slabi, izuzetno kontroverzan saveznik, zbog čega Zapad ima šansu da preokrene vagu, u njenu korist.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …