Ukrajinska vojska tvrdi: “Izvršen masovni raketni napad”

Rusija je pokrenula “masovni napad” preko noći, koristeći različite tipove raketa i iranske bespilotne letelice “šahed”, prema ukrajinskoj vojsci.

Crno more brzo postaje novi fokus i za Moskvu i za Kijev.

Ruske snage su napale 70 puta “u nekoliko talasa” između subote i nedelje, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage u operativnom ažuriranju objavljenom na društvenim mrežama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ukrajina je presrela ukupno 17 krstarećih raketa “kalibr” nakon što je lansiran prvi talas udara sa Crnog mora, saopštila je ukrajinska vojska.

Vazduhoplovna odbrana je oborila 13 od 20 krstarećih raketa Kh-101 i Kh-555 ispaljenih sa ruskih strateških bombardera iznad Kaspijskog mora, dodale su vazduhoplovne snage.

Moskva je takođe lansirala tri hipersonične rakete kinžal u prvom talasu, saopštio je Kijev.

Ukrajina nije otkrila koliko je kinžala presretnuto. Njuzvik se obratio ukrajinskom Generalštabu Oružanih snaga za komentar putem e-pošte.

Pored 30 uništenih krstarećih projektila, Ukrajina je oborila svih 27 dronova iranske proizvodnje šahed lansiranih sa jugoistoka, navodi vojska. Ukrajina često izveštava o napadima bespilotnih letelica šahed na svoju infrastrukturu i velike gradove.

U saopštenju u nedelju, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pokrenulo napad na vazdušne baze u zapadnim ukrajinskim regionima Hmeljnicki i Rivne.

“Cilj je dostignut”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane na društvenim mrežama i dodalo: “Svi dodeljeni objekti su pogođeni”.

Tokom rata koji traje skoro 18 meseci, Rusija je često gađala Ukrajinu talasima raketnih i dronova.

Poslednjih nedelja, posebno otkako se Kremlj povukao iz crnomorskog sporazuma o žitu koji je Ukrajini omogućio da izvozi zalihe hrane iz svojih luka u regionu, Rusija je udarila na lokacije duž obale Crnog mora.

Ali Ukrajina sve više koristi svoje vazdušne i vodene bespilotne letelice u Crnom moru da uzvrati na ruske ciljeve, posebno na svoje baze crnomorske flote u Sevastopolju i Novorosijsku.

Rusija često izveštava o udarima ukrajinske bespilotne letelice (UAV) na Krim, koji je Moskva nelegalno anektirala od Kijeva još 2014. Ukrajina u velikoj meri koristi nove površinske i polupotopne bespilotne letelice za napad na poluostrvo koje kontroliše Rusija.

U subotu je istraživački centar Instituta za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu rekao da Ukrajina koristi svoje vodene bespilotne letelice da “postavi uslove za buduće odlučujuće operacije” u regionu Crnog mora.

Ukrajina “sada udara mnogo dublje u ruske pozadinske oblasti i uključuje pomorske ciljeve”, saopštio je istraživački centar.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …