Invazija migranata na Njujork! – “Spasite naš grad!” – VIDEO

Pristizanje na desetina hiljada migranata u Njujork ukazalo je na nedostatak smeštajnih kapaciteta, zbog čega gradske vlasti traže više novca od Vašingtona.

S druge strane, odluke gradskih vlasti o novim prostorima za smeštaj migranata izazivaju burne reakcije, piše Radio Slobodna Evropa.

Dok jedni traže da grad zaustavi planove o izgradnji privremenih prihvatnih centara jer će time zauzeti prostore za rekreaciju mladih ljudi, drugi pozivaju na očuvanje dugogodišnjeg statusa grada koji garantuje pravo na utočište, pišu svetski mediji.

“Neograničeno saosećanje ali ne i resursi”

Od prošlog proleća u grad Njujork stiglo je gotovo 100.000 migranata.

Više od 57.000 tražitelja azila je pod brigom grada, dodatno opterećujući sistem prihvatnih centara koji je poslednjih godina suočen s porastom populacije beskućnika ali i hroničnim nedostatkom pristupačnog smeštaja”, piše Fajnenšel tajms.

Kriza je, ističe list, privukla pažnju javnosti početkom avgusta kada su stotine tražitelja azila pronađene kako spavaju na pločniku ispred hotela Ruzvelt na Menhetnu, jer unutra nije bilo mesta.

Hotelska zgrada iz dvadesetih je zatvorena tokom pandemije izazvane koronavirusom, ali je, pojašnjava Fajnenšel tajms, prošle godine ponovo otvorena kao centar za obradu zahteva desetina hiljada migranata koji su se slivali u Njujork iz svih krajeva sveta.

Iako je pločnik ubrzo “očišćen”, gradske vlasti i dalje ukazuju na probleme migrantske krize. Gradonačelnik Njujorka Erik Adams, koji je molio za veću pomoć države, upozorava da situacija “neće biti bolja”.

Adams je procenio da bi gradski troškovi za prehranu i smeštaj tolikog broja tražitelja azila mogao premašiti 12 milijardi dolara do jula 2025, rekavši da “saosećanje Njujorčana može biti neograničeno, ali naši resursi nisu”.

Mnogi od tražitelja azila dolaze preko Teksasa, a republikanski guverner Greg Abot ih je nedavno ukrcao, u autobuse za Menhetn.

To, prema oceni londonskog lista, predstavlja poseban izazov za grad s jedinstvenom zakonskom obavezom pružanja skloništa i liberalne slike o sebi kao metropoli koju su izgradili imigranti.

Dok pojedini Njujorčani pokušavaju ukazati na nevolje migranata pružajući im hranu i odeću, u nekim delovima grada postoje znakovi da je strpljenje stanovnika pri kraju.

U Sanset parku u Bruklinu stotine stanovnika je protestovalo protiv plana administracije da smesti desetine tražitelja azila u njihov rekreacijski centar. Nosili su plakate na kojima je pisalo: “Stop krađi našeg parka” i “Spasite naš grad!”.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …