Zašto američki ambasador srpskim policajcima kači kamere i kome idu podaci!?

Saobraćajna policija od 1. septembra, u okviru pilot projekta, uvodi kamere koje će se nositi na uniformama.

U početku će ih saobraćajni službenici imati na autoputu kroz Beograd i u presretačima širom zemlje, a u planu je da budu deo osnovne opreme saobraćajnog policajca.

Hiljadu dinara umesto kazne za prekoračenje brzine – ova praksa nije bila strana srpskim vozačima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uskoro će biti evidentirani pokušaji podmićivanja policajaca. Pored značke, službenici saobraćajne policije će na uniformu zakačiti i kameru.

„Policijski službenici će ih tokom kontrole saobraćaja nositi na vidljivom delu uniforme i snimati celu intervenciju.

Ove kamere snimaju ceo proces kontrole učesnika u saobraćaju i uveren sam da će zaštititi integritet policajaca i građana od eventualnih zloupotreba.

Po nalogu suda, moći ćemo da koristimo snimke sa ovih kamera, u trenutku kada građanin pred sudom negira da je počinio krivično delo ili saobraćajni prekršaj“, naveo je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Snimljeni materijal se čuva 45 dana, nakon čega se automatski briše. Ko će moći da pristupi tim podacima, definisaće protokol u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

„Sud i tužilaštvo mogu da traže da dobiju snimke i podatke, ali će podatke čuvati organi koji vode postupak.

Biće striktan i rigorozan pristup, znaće se po JMBG i šifri koju će imati svi koji imaju pristup, koji su obrađivali podatke i koristili snimke“, naglašava načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević, prenosi RTS.

SAD su donirale 60 kamera

Prvih šezdeset kamera saobraćajne policije, obuke i servera donirale su Sjedinjene Američke Države, gde je upotreba takve tehnologije rasprostranjena.

„Partnerstvo SAD sa MUP-om Srbije traje decenijama i ostajemo veoma posvećeni da radimo sa vlastima u Srbiji kako bismo bili sigurni da će doprineti boljoj bezbednosti svih područja u Srbiji i poštovanju civilnog prava, a ove kamere, koje su sastavni deo uniformi, pomoći će u postizanju tog cilja“, rekao je ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije naveo je da je cilj korišćenja kamera zaštita integriteta svakog policajca, bezbednost građana i sprečavanje bilo kakve zloupotrebe službenog položaja.

„U prvoj fazi kamere će koristiti 60 saobraćajnih policajaca u Beogradu, kao i presretači koji će ih koristiti širom zemlje.

Posle toga očekujemo da će svaki saobraćajni policajac u celoj zemlji dobiti kamere“, rekao je Radenković za Tanjug.

Saobraćajci u 13 evropskih zemalja takođe nose kamere na uniformama, uključujući naše susede Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku.

RTS/Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …