Britanci ulovili dva kineska špijuna! -Sunak Kini: Neprihvatljivo!

Britanski premijer Riši Sunak preneo je danas kineskom kolegi Li Ćangu da je “veoma zabrinut”, zbog “mešanja” Pekinga u britanske poslove.

Ovaj razgovor usledio je svega nekoliko sati, nakon što je utvrđeno da su dvojica muškaraca uhapšenih u Velikoj Britaniji špijunirali za račun Kine, preneo je danas Blumberg.

“Izneo sam niz različitih zabrinutosti koje imamo u raznim oblastima oko kojih se ne slažemo, a posebno moju veliku zabrinutost zbog bilo kakvog mešanja u našu parlamentarnu demokratiju, što je očigledno neprihvatljivo”, rekao je Sunak tokom obraćanja za medije posle samita G20 u Nju Delhiju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Osumnjičenog, koji je radio kao istraživač u oblasti međunarodne politike u donjem domu britanskog parlamenta, antiteroristička jedinica britanske policije je uhapsila u martu, zajedno sa još jednim muškarcem, preneo je Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Sunak je rekao da je sa Lijem razgovarao nakon što je javljeno da je istraživač u parlamentu, povezan sa nizom Torijevskih poslanika, priveden zbog sumnje za krivična dela povezana sa špijunažom.

Kineski državni mediji preneli su nakon sastanka Sunaka i Lija da je kineski premijer rekao da dve zemlje “treba da se usprotive mešanju trgovinske i ekonomske saradnje sa politikom i bezbednošću”.

Ministar pravde Velike Britanije Aleks Čelk rekao je da je Kina “pretnja koja definiše epohu” pre nego što se ispravio i rekao “izazov”, navodi Blumberg.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …