Šmit: Bosna da se otarasi Dodika, pre pristupanja u EU!

Ne kažem to zbog njegovog prijateljstva s Putinom, nego zbog njegovih neuračunljivih poteza, rekao je nemački političar za “Fajnenšel tajms”.

Ne mogu da zamislim Dodika i njegovu ekipu kako odlučuju o evropskim pitanjima, rekao je Kristijan Šmit u izjavi za “Fajnenšel tajms” dodajući da bi Bosna trebalo da se otarasi Milorada Dodika, pre nego što pristupi Evropskoj uniji.

“Pri tom ne mislim na njegovo blisko prijateljstvo sa Vladimirom Putinom, već na njegovo neuračunljivo ponašanje”, rekao je Šmit.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i vlasti RS Kristijana Šmita smatraju lažnim visokim predstavnikom UN u Bosni i Hercegovini, a britanski list predstavlja ga upravo ovako.

Poseban položaj Bosne je jasan, kaže Šmit i dodaje da “mi nismo kao druge zemlje kandidati, tek dobijamo pitanja za pregovore od Evropske komisije”.

On smatra da je rok koji je postavljen za proširenje i koji se pominjao u Briselu a odnosi se na 2030. godinu, vrlo optimističan.  

“Ali ja nisam za spuštanje standarda, kriterijumi pristupanja ne bi trebalo da se diraju. Ima mnogo posla koji treba uraditi, a nećete stići nigde na Balkanu bez jasne pozicije”, naveo je Šmit.

Visoki evropski diplomata koji nije imenovan rekao je da bi problemi u regionu bili lakše rešavani unutar EU.

“Uprkos svojim problemima, Balkan je znatno lakši nego Ukrajina.

Brisel mora da primi prvo Balkan, to će mu omogućiti da vidi da li je i Ukrajina prihvatljiva”, rekao je ovaj diplomata.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …