Ruski tenkovi koriste nove granate sa daljinskom detonacijom protiv pešadije OSU!

Tokom vođenja SVO na teritoriji Ukrajine, jedan od prioritetnih zadataka Oružanih snaga Rusije i ruskog vojno-industrijskog kompleksa bilo je masovno uvođenje i upotreba protiv neprijatelja novog ili relativno nedavno razvijenog naoružanja.

Na primer, taktika savremenih borbenih dejstava dovela je do opremanja tenkova verzija T-90 i T-14 „Armata” sa daljinskim detonacionim kompleksima (RD) „Telnik”.

U ovom slučaju, reč je o 3OF82 visokoeksplozivnim fragmentacionim granatama kalibra 125 mm za tenkovske metke 3VOF128, koje se nazivaju i granatama za rasprskavanje snopa (OPUS) i razvijene su, pre više od jedne decenije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Opremljeni su programabilnim multifunkcionalnim osiguračima, što je povećalo vatrenu moć i borbeni potencijal MBT-ova.

Ovi projektili imaju vazdušnu (kontrolisanu) detonaciju duž putanje leta, koju aktivira oprema koja se nalazi u teškom guseničarskom vozilu: balistički kompjuter za tenkove (TBC) jedinica za unos informacija (IBU) u municiju i uređaj za pristajanje (SD).

Glavnokomandujući Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov je u publikaciji resorne publikacije Krasnaja zvezda rekao da su pomenute granate počele da se koriste u tenkovima T-90M (Proriv-3 sa 2A46M-5).

3OF82 “Telnik” je municija sa gotovom podmunicijom (GPE) koja je sposobna da se detonira na željenoj tački, pri približavanju cilju, a možete izabrati pravac raspršivanja gelera – napred u konus (snop) ili u kružno polje.

Takva municija omogućava prilično efikasno gađanje neprijateljske pešadije koja se nalazi u rovovima ili leži u poljima, što je veoma teško pogoditi standardnim tenkovskim visokoeksplozivnim projektilom 3OF26.

Slična municija sa DP ali kalibra 30 mm, takođe je potrebna borbenim vozilima pešadije i raketnim sistemima PVO za uništavanje ležeće pešadije i efikasnije borbe protiv neprijateljskih bespilotnih letelica.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …