Bez ruskog gasa osuđeni na mrak: Nemci ponovo aktiviraju elektrane na ozloglašeni ugalj!

Plan da se ovaj energent izbaci iz upotrebe je zasad stopiran, kako država ne bi ostala u mraku i kako bi se osigurala stabilnost grejne sezone.

Zeleni ciljevi Evrope, izgleda važe samo tokom leta, a čim zahladni, dobar im je i ozloglašeni ugalj.

Tako će, prema pisanju “Blumberga” Nemačka ove zime ponovo u pogon staviti nekoliko elektrana koje koriste ovu vrstu “prljave energije” ne bi li osigurala da ne ostane u mraku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kabinet je dozvolio ponovno aktiviranje postrojenja kompanije RVE AG i LEAG, kako bi se uštedeo gas i sprečile nestašice u predstojećoj grejnoj sezoni.

“Prošlogodišnja energetska kriza primorala je Nemačku da se za proizvodnju električne energije više oslanja na sagorevanje uglja, nakon što je Rusija ograničila svoje snabdevanje cevovodnim gasom. 

Postepeno gašenje poslednjih preostalih nemačkih nuklearnih reaktora najavljeno za proleće dodatno će ograničiti snabdevanje električnom energijom ostavljajući državu u potencijalno teškoj poziciji bez dodatne podrške”, ukazuje “Blumberg”.

Reaktiviranjem elektrana na ugalj rizikuje se povećanje emisije ugljen-dioksida i to baš u vreme kada se zemlja bori da se približi postavljenim klimatskim ciljevima.

Vlada je tek u procesu izgradnje dodatne infrastrukture za tečni prirodni gas, kako bi popunila nedostatak električne energije i planira izgradnju novih gasnih postrojenja, koja se kasnije mogu pretvoriti u vodonik.

Ministarstvo ekonomije ipak tvrdi da ova odluka nije uticala na klimatske ciljeve Nemačke i da je njen plan da se ugalj postupno izbaci iz upotrebe – u idealnom slučaju 2030. umesto 2038. godine. 

Obećavaju i da će proceniti dodatne emisije ugljenika izazvane ponovnim aktiviranjem elektrana na ugalj i predložiti potencijalnu kompenzaciju do sledećeg leta.

RT

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …