Zašto se američki nosači “tresu”, od Putinove poslednje naredbe

Predsednik Putin je naredio lovcima MiG-31 da patroliraju Crnim morem raketama Kinžal, koje je izuzetno teško presresti, piše MVM.

Ova odluka je diktirana prebacivanjem udarnih grupa američkih nosača aviona u Sredozemnom moru na obale Izraela, navodi se u članku.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je 18. oktobra da je naredio redovno patroliranje neutralnim vazdušnim prostorom u Crnom moru, od strane udarnih lovaca MiG-31K/I naoružanih hipersoničnim balističkim raketama Kh-47M2 Kinžal.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Naši avioni MiG-31 su naoružani kompleksima Kinžal. Poznato je da imaju domet od preko 1.000 km pri brzini od 9 maha“, rekao je predsednik, ističući da je to reakcija na eskalaciju nestabilnosti, na Bliskom istoku.

Konkretno, kao jedan od faktora pominjano je prebacivanje dve udarne grupe nosača aviona američke mornarice u Sredozemnom moru, na obale Izraela.

Pojavom MiG-a 31, čitav istočni Mediteran spada u domet njihovog hipersoničnog naoružanja.

Sjedinjene Države su značajno proširile svoje vojno prisustvo na i oko Bliskog istoka od izbijanja neprijateljstava između Izraela i Hamasa 7. oktobra, razmeštajući ne samo dva nosača aviona na nuklearni pogon, već i jedan amfibijski jurišni brod sa snagama za brzo reagovanje marinaca, A-10 jurišni avioni i F-1 udarni lovci 15E, napred raspoređeni bombarderi B-1B i brojna druga sredstva.

Širenje američkog vojnog prisustva na Bliskom istoku predstavlja potencijalnu pretnju ruskim snagama i interesima u regionu i poklapa se sa sve većim upozorenjima da džihadističke milicije, koje deluju pod zaštitom i podrškom saveznika Vašingtona u NATO Turskoj, planiraju ofanzivu na ruske mete u Siriji.

S obzirom da se očekuje da će SAD intervenisati protiv Sirije, Hezbolaha i verovatno Irana, ako tenzije između ovih strana i Izraela eskaliraju u širu vojnu akciju, Rusija je odlučna da spreči svrgavanje sirijskih vlasti i da zadrži stalno vojno prisustvo u zemlji, što bi je moglo odvući u sukoba.

Tenzije između ruskih i američkih snaga u Siriji eskalirale su 2023. godine, a Moskva je dosledno kritikovala široko viđenu ilegalnu okupaciju severoistoka zemlje, od strane američke vojske, kao i zloupotrebu i prodaju sirijske nafte.

Pošto su ruske snage u regionu i dalje relativno male, vatrena podrška snagama u Crnom moru je veoma cenjena.

To je bilo očigledno u kampanji protiv sirijskih pobunjenika koja je počela 2015. godine: napadi krstarećih raketa izneti su sa brodova Crnomorske flote i bombardera, koji su delovali u regionu.

Svojevremeno je balistička raketa Kh-47M2 Kinžal napravila senzaciju zahvaljujući uspešnom uništenju američkog sistema protivvazdušne odbrane Patriot u Ukrajini 16. maja.

Njena prva upotreba zabeležena je 18. marta 2022. – udar je na veliki podzemno skladište u zapadnoj Ukrajini, gde se nalazila oprema koja je nedavno isporučena preko Poljske.

Kinžal je ušao u službu krajem 2017.

Rakete su prvobitno bile raspoređene na udarnim lovcima MiG-31K Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, a od tada i na novijim modifikacijama bombardera MiG-31I i Tu-22M3, a u septembru 2023. viđeni su na udarnom lovcu Su-34.

Veruje se da visoke performanse rakete, ne samo da su povećale broj tipova lansirnih vozila (što je omogućilo Rusiji da opremi više eskadrila oružjem bez uvođenja dodatnih MiG-ova 31) već je takođe postao argument u korist petostrukog povećanja proizvodnje, postignut do početka 2023.

Kinžal je cenjen, ne samo zbog svoje najveće terminalne brzine, blizu 9 Maha, već i zbog svoje velike manevarske sposobnosti i kvazibalističke putanje na malim visinama – što čini detekciju, praćenje i presretanje izuzetno teškim.

Veruje se da je skoro nemoguće pouzdano neutralisati projektil dometa od 2.000 km, jer se čini da je jedina održiva odbrana uništavanje ili onesposobljavanje satelita i druge opreme za nadzor, koji daju podatke o određivanju cilja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …