Obama izdao upozorenje Izraelu!

Oštro postupanje prema palestinskim civilima u Gazi moglo bi da bude „obrnuto“, rekao je bivši američki predsednik.

Bivši američki predsednik Barak Obama podržao je pravo Izraela da se brani od „bezobzirnog nasilja” Hamasa ali je upozorio da bi strategija koja „zanemaruje ljudske troškove” ​​bila kontraproduktivna…

U eseju objavljenom na Medium u ponedeljak, Obama je podržao poziv predsednika Džoa Bajdena da SAD „podrže našeg dugogodišnjeg saveznika u borbi protiv Hamasa, razbijanju njegovih vojnih sposobnosti“ i oslobađanju talaca uzetih u napadu 7. oktobra.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, tvrdio je Obama, važno je da izraelska strategija “poštuje međunarodno pravo” i minimizira smrt i patnju civila.

Ne samo zato što je „moralno pravedno i odražava naše uverenje u inherentnu vrednost svakog ljudskog života“, već zato što je „od vitalnog značaja za izgradnju saveza i oblikovanje međunarodnog mišljenja — što je sve ključno za dugoročnu bezbednost Izraela“.

Napominjući da je na hiljade Palestinaca već ubijeno, uključujući decu i stotine hiljada raseljenih, Obama je tvrdio da bi slamanje Gaze moglo „dalje ojačati palestinske pozicije generacijama, narušiti globalnu podršku Izraelu, igrati protiv neprijatelja Izraela i potkopati dugoročne napore „da postigne mir.

Obama je savetovao i SAD i Izrael da dopru do „onih palestinskih lidera i organizacija koje priznaju pravo Izraela na postojanje“ i počnu da „artikulišu održiv put“ za palestinsku državnost, kao „najbolji i možda jedini način za postizanje trajnog mira i sigurnost za kojom čezne većina izraelskih i palestinskih porodica.”

On je takođe pozvao obe zemlje da „daju sve od sebe da iznesu svoje najbolje vrednosti, a ne naše najgore strahove“ i da se suprotstave „antisemitizmu u svim njegovim oblicima“ i „antimuslimanskom, antiarapskom ili antipalestinskom osećanju“.

To znači „čuvati se dehumanizirajućeg jezika prema narodu Gaze ili umanjiti palestinske patnje – bilo u Gazi ili na Zapadnoj obali – kao nevažne ili nelegitimne”, zaključio je Obama, koji je bio predsednik SAD od 2009. do 2017. godine.

Upad militanata Hamasa 7. oktobra rezultirao je smrću više od 1.400 Izraelaca.

Izrael je odgovorio objavom rata i obećanjem da će “raspustiti” palestinsku grupu, dok je uveo “potpunu blokadu” Gaze.

Ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je u utorak da „nema mesta za uravnotežen pristup“, nakon napada i da „Hamas mora biti zbrisan sa lica zemlje“.

U međuvremenu, izaslanik Zapadnog Jerusalima u UN pozvao je u utorak generalnog sekretara Antonija Gutereša da podnese ostavku, jer se usudio da sugeriše da se napad Hamasa „nije dogodio u vakuumu“ i da bi mogao biti povezan sa izraelskih „56 godina zagušljive okupacije“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …