“Noćna mora postala realnost”: Guam i Havaji su u dometu ruskog “NLO”-a! – VIDEO

U oktobru 2023. godine, eskadrila lovaca pete generacije Su-57 ruskog ratnog vazduhoplovstva integrisala je krstareće rakete nove klase.

Ova raketa navodno odgovara prognoziranom dometu od 3500 km raketa H-101/102 koje koriste ruski strateški bombarderi…

Ovaj tehnološki napredak signalizira potencijal za Su-57 da preduzmu udarne misije koje su istorijski ograničene, na sredstva strateške avijacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nova raketa je u odnosu na svoje prethodnike H-101/102 ima znatno kompaktnije telo pogodno za opremanje jedinica taktičke avijacije, uz očuvanje izvanrednog dometa uglavnom zbog ugradnje manjeg, najsavremenijeg turbomlaznog motora.

Iako neka predviđanja sugerišu da bi se domet H-101/102 mogao proširiti na 5500 km, većina međunarodnih analitičara prihvata minimalni domet od 3500 km.

Predviđa se da će se borbeni radijus Su-57, za koji se očekuje da će biti više nego dvostruko veći od američkih lovaca pete generacije F-35 i F-22, značajno proširiti nakon integracije motora Saturn 30 kasnije ove decenije.

Ovaj razvoj, u kombinaciji sa novom raketom dometa od 3500 km, potencijalno omogućava ovim lovcima da gađaju ciljeve koji su ranije bili van domašaja jedinica konvencionalne taktičke avijacije.

Inauguracija prve operativne jedinice Su-57, sa bazom na Pacifiku, naglašava rastući vojni fokus Rusije u regionu i ogromnu pretnju američkim vojnim bazama na Guamu i Havajima. Ova strateška ostrva služe kao glavna područja za vojne angažmane SAD u istočnoj Aziji.

Povećani značaj ovih ostrva za američku vojnu strategiju u istočnoj Aziji direktan je rezultat Vašingtonove implementacije inicijative „Pivot to Asia“ početkom 2010-ih.

Takođe odražava prepoznatu ranjivost američkih objekata bliže azijskom kopnu, poput onih u Koreji i Japanu, zbog rastućih raketnih sposobnosti koje poseduju Kina i Severna Koreja.

Prepoznajući i rastuću pretnju i strateški značaj ovih pacifičkih baza, vojska Sjedinjenih Država obavezala se da će izgraditi do 20 novih lokacija za protivvazdušnu odbranu na ovim teritorijama.

Međutim, primarni izazov odbrane potiče od udara balističkih projektila.

Kao odgovor na ovo, rusko raspoređivanje krstareće rakete koja izbegava radar povećava njihovu sposobnost da drže ciljeve pod većim rizikom od napada, čime se eskalira pritisak na američku odbranu.

Uspostavljanje baza na ruskom Dalekom istoku bi strateški pozicioniralo Su-57 za napad na Guam bez potrebe za dopunom goriva.

Slično tome, na drugim lokacijama bliže rtu Dežnjeva mogu se nalaziti objekti koji poboljšavaju upečatljivu sposobnost aviona protiv objekata na Havajima.

Spajanje strateške krstareće rakete sa Su-57 ima duboke implikacije, s obzirom na ogromno očekivanje zbog raspoređivanja borbenog aviona.

Konzervativna procena predviđa uvođenje preko 250 ovakvih aviona u zemlji, pri čemu će prve tri eskadrile biti spremne za rad do 2027.

Predviđa se da će proizvodnja premašiti 12 jedinica godišnje do kraja 2023. godine, a čini se verovatnim da proizvodnja eskalira na više od 20 aviona godišnje do 2027.

Kako ovaj avion postaje glavni oslonac jedinica taktičke avijacije širom Rusije, postoji i potencijal za njihovu brzu prenamenu za strateške uloge u napadu na skoro interkontinentalnim udaljenostima.

Strateški pozicioniran malo iza vazdušnog prostora Aljaske u Tihom okeanu, avion, uz pomoć dopune goriva u vazduhu, poseduje sposobnost da gađa kritična industrijska postrojenja raspoređena u ključnim delovima kontinentalnih Sjedinjenih Država, uključujući vitalne fabrike u Kaliforniji.

Čak i dok strategija raspoređivanja bombardera za taj zadatak ostaje izvodljiva, upotreba borbenih aviona donosi superiornu logistiku, što ilustruje njihov povećan broj, raznovrsnost lokacija baza, odsustvo zavisnosti od dugih pista i nižih zahteva za održavanjem.

Borbeni avion Su-57 postaje prepoznatljiv po svojojim performansama na kratkoj pisti i strateškoj krstarećoj raketi.

Njegov dizajn naglašava značaj minimalnih potreba za održavanjem i vrhunske stope dostupnosti, sa ciljem da se izbegnu zamršeni problemi koji su doveli do nižeg nivoa spremnosti u američkim borbenim jedinicama pete generacije.

Štaviše, stelt atributi Su-57 eskaliraju njegovu važnost, značajno smanjujući vreme dostupno američkim radarskim objektima da otkriju i reaguju na potencijalni raketni napad.

Originalni H-101/102 su dokazali svoju robusnost kroz višestruka borbena testiranja u Siriji i Ukrajini, dok je superiorni Su-57 takođe prošao kroz nekoliko ispitivanja mogućnosti preciznog udara izvan vizuelnog dometa u operacijama u ovim zemljama, uključujući misije suzbijanja protivvazdušne odbrane u Ukrajini.

Integracijom ove nove krstareće rakete u lovac, njen domet udara vazduh-površina je proširen više od deset puta u poređenju sa H-59MK2 korišćenim u ranijim susretima.

Shodno tome, ovo daje Su-57 najveći domet dejstva od bilo kog taktičkog borbenog aviona na globalnom nivou – jedinstvena prednost koja revolucionarno menja ne samo njegove operacije već i njegov potencijal da zameni deo ruske flote bombardera.

Uvođenje ovih novih veština strateškog udara u ovu klasu aviona moglo bi značajno da eskalira izazove ako se ove minijaturizovane krstareće rakete stave na raspolaganje za izvoz svojim stranim klijentima.

Alžir je, navodno, već obezbedio porudžbine za Su-57, a nabavka ovih krstarećih raketa bi omogućila vazdušnima snagama zemlje da gađaju kritične lokacije širom Evrope iz dubine Afrike.

Nabavka krstarećih raketa koje izbegavaju radar za udare dugog dometa nudi stratešku prednost za nadoknađivanje nekih osnovnih ograničenja Su-57, posebno njegovih relativno nižih stelt sposobnosti od njegovih kineskih i američkih konkurenata.

Pored toga, navodno je u toku razvoj oružja vazduh-zemlja izvan vizuelnog dometa, možda čak uključujući i balističke rakete, za ovu klasu lovaca.

Novosti

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …