Zelenski razveo Ukrajinu, od “demokratije” – ne da izbore!

Nije pravo vreme za izbore u Ukrajini, rekao je u ponedeljak predsednik Volodimir Zelenski, posle višemesečnog pritiska Zapada da se organizuje parlamentarno glasanje.

„Moramo odlučiti da je sada vreme odbrane, vreme borbe, od koga zavisi sudbina zemlje i naroda“, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju.

Verujem da sada nije vreme za izbore, već da Ukrajina ostane jedinstvena, dodao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je prošle nedelje da Zelenski „vaga” da li da održi predsedničke izbore 2024.

Kuleba je napomenuo da bi takvo glasanje bilo teško organizovati, pošto milioni Ukrajinaca beže iz zemlje, zbog sukoba sa Rusijom, a stotine hiljada drugih, koji se bore na prvim linijama fronta.

Parlamentarni izbori, koji su trebali biti održani ovog meseca, odloženi su na neodređeno vreme, zbog vanrednog stanja uvedenog u februaru 2022.

Ukrajinski zakoni zabranjuju glasanje ili kampanju tokom vanrednog stanja.

Već mesecima Zelenski je pod sve većim pritiskom Zapada da održi izbore.

Takve argumente Kijevu su izneli brojni političari EU ali i američki senatori.

On je tu ideju potpuno odbacio u maju, pozivajući se na propise o vanrednom stanju.

Međutim, do avgusta, neki od saradnika Zelenskog sugerisali su da bi izbori mogli biti mogući, a predsednik ukrajinskog parlamenta je sugerisao da bi se zakoni mogli promeniti, jer „demokratija ne može da miruje“.

Najduže je bilo nejasno da li će iko uopšte izazvati Zelenskog.

Ukrajina je zabranila desetak političkih partija kao „proruskih“ prema zakonu usvojenom u maju 2022, uključujući najveći opozicioni blok.

Anketa koju finansiraju SAD objavljena prošlog meseca pokazala je da Zelenski ima 80 odsto odobravanja, iako se njegovo neodobravanje, više nego udvostručilo, od aprila.

Prošle nedelje je, međutim, bivši pomoćnik Zelenskog Aleksej Arestovič najavio da će osporiti svog starog šefa za predsednika, kad god budu raspisani sledeći izbori.

Predsednički spin doktor bio je odgovoran za veći deo propagande koja je izlazila iz Kijeva 2022. godine ali je podneo ostavku u januaru, nakon što je „pogrešno“ priznao da su civili ubijeni od zalutale ukrajinske protivvazdušne rakete, a ne od ruskog vazdušnog udara.

Aktuelnim ukrajinskim parlamentom dominira politička partija Zelenskog, koja je na vlast došla u julu 2019. nakon što je registrovana tek prethodne godine.

Posle inauguracije u maju 2019. godine, ukrajinski predsednik je raspustio zakonodavni organ zemlje i pozvao na vanredne parlamentarne izbore, koji su bili planirani za oktobar 2019. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tornado pogodio Nebrasku! Prevrtao kamione, po autoputu! “Ovo je opasno, po život”! – VIDEO

Snažan tornado pogodio je oblast severno od Linkolna, u američkoj državi Nebraska. Na društvenim mrežama …