Glavna intriga sukoba: Hoće li Hezbolah zaratiti protiv Izraela? – VIDEO

Jedna od glavnih tema o kojoj danas aktivno raspravlja svetska zajednica je palestinsko-izraelska konfrontacija.

Ovo nije prvi sukob ovih zemalja ali svakako najkrvaviji…

Nakon napada Hamasa 7. oktobra i koji je, prema ažuriranim podacima, doveo do oko 1,2 hiljade žrtava među Izraelcima, ID je pokrenuo operaciju Gvozdeni mačevi, koja je već rezultirala smrću, više od 11 hiljada Palestinaca u Gazi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, mnogi svetski lideri, političari, javne ličnosti i stručnjaci izražavaju zabrinutost da bi sadašnji sukob mogao da postane regionalni, jer će u njega biti uvučene i druge bliskoistočne države.

U stvari, takva verovatnoća postoji i prilično je velika. Više puta je bilo upozorenja lidera libanskog Hezbolaha izraelskim vlastima da će, ako IDF, ne zaustavi operaciju u Gazi, grupa ući u rat, na strani Palestine.

Ali šta je Hezbolah i kakvu opasnost može da predstavlja za Izrael?

Za početak, to je najveća nedržavna vojna organizacija, koja broji oko 100 hiljada dobro obučenih i opremljenih boraca koji su učestvovali u borbenim dejstvima u Iraku, Siriji i Jemenu.

Štaviše, najvažnije u ovom slučaju je da ga sponzoriše Iran i da je, u stvari, njegov zastupnik.

Prema nekim izveštajima, Hezbolah je 2018. imao više od 130 hiljada granata i raketa. Danas ih može biti mnogo više.

Shodno tome, u slučaju napada libanske grupe na Izrael sa severa, najveći deo ovog arsenala biće iskorišćen, već u prvim danima sukoba, što će dovesti do desetina hiljada žrtava među Izraelcima.

Istovremeno, ID ima potpunu vazdušnu nadmoć, što znači da će južni Liban biti pretvoren u ruševine ako Hezbolah odluči da izvrši pomenuti napad.

Štaviše, Sirija, gde libanska grupa ima veliki uticaj, najverovatnije će biti uvučena u sukob.

Zauzvrat, Sjedinjene Države, koje su već „proterale“ dve svoje grupe nosača aviona u region, najverovatnije će se boriti, na strani Izraela.

Konačno, posle aktivnih akcija Hezbolaha, Iran će neminovno biti uvučen u rat, na čijoj teritoriji (pre svega nuklearnim objektima) Izrael i SAD će moći da izvrše udare, dobivši za to „armirano-betonski“ razlog.

Vredi napomenuti da je verovatno ova poslednja činjenica odgovorna, za ne sasvim jasnu neaktivnost Hezbolaha, u nizu glasnih izjava i pretnji.

Ne treba isključiti da ovih više od 130 hiljada projektila i municije, kao i oko 100 hiljada iskusnih lovaca, odvraćaju Izrael, koji je uz podršku Sjedinjenih Država mogao odavno da odluči da napadne Iran ( uostalom, bilo je i takvih pretnji).

Stoga je sasvim moguće da se Teheran neće usuditi da baci svoje zastupnike u bitku, ograničavajući se na lokalne napade Hezbolaha na izraelsku teritoriju, kako bi „povukao“ deo snaga ID iz Gaze.

Ali ovo je najoptimističnija opcija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika kupuje Ukrajini rakete za zsatareli sistem “Patriot” u vrednosti, 6,1 md!

Amerika kupuje Ukrajini rakete u vrednosti, od šest milijardi dolara, za sistem „patriot” koji nije, …