Ruski rivali pokušali su da unište njenu nuklearnu industriju, Rosatom ju je spasao — zvaničnik Kremlja

Prema rečima Sergeja Kirijenka, Putin je još 2007. godine postavio zadatak da Rusija, ne ostane samo na globalnom nuklearnom tržištu, već da postane globalni lider u ovoj oblasti.

Ruski rivali pokušali su da unište rusku nuklearnu industriju, koju je spasila odluka predsednika Vladimira Putina da stvori državnu nuklearnu korporaciju Rosatom, rekao je Sergej Kirijenko, prvi zamenik šefa kabineta ruske Predsedničke administracije.

„Naši globalni rivali su postavili zadatak da učine tako da ruska nuklearna industrija prestane da postoji“, rekao je on za TV kanal „Rosija-24“, dodajući da je stvaranje Rosatoma, „pre svega spasilo nuklearnu industriju zemlje, a drugo, dao Rusiji jedinstvenu konkurentsku prednost“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruski predsednik je 1. decembra 2007. potpisao zakon o ukidanju Federalne agencije za atomsku energiju i prenosu njenih sredstava, na novostvorenu državnu nuklearnu korporaciju Rosatom.

„Predsednik je doneo odluku, bez presedana da stvori novi oblik pravnog lica – državnu korporaciju, koja ima ovlašćenja privrednog subjekta.

Štaviše, to je bio privredni subjekt globalnog razmera, koji kombinuje pristup međunarodnim tržištima, sa određenim ovlašćenjima organa državne uprave“, rekao je Kirijenko.

Prema rečima Kirijenka, Putin je još 2007. godine postavio zadatak da ne ostane samo na globalnom nuklearnom tržištu, već da postane svetski lider u ovoj oblasti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …