Procvat električnih vozila u Evropi postao, udar na mrežu i još veći ubica životne sredine!

Teški procesi izdavanja dozvola i potreba za dodatnim priključcima za struju usporavaju postavljanje stanica za punjenje električnih vozila širom Evrope.

Ovo ugrožava ambiciju EU da se osloni na elektrifikaciju transporta, kao osnovu svog cilja za neto nultu emisiju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, problem je dublji nego što se čini, piše Rojters.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila akcioni plan, kako bi se osiguralo da „električne mreže funkcionišu efikasnije i da se dalje i brže razmještaju“.

To je zato što je zabrinutost za domet među kupcima električnih vozila bila jedna, od prepreka za brže usvajanje električnih vozila.

Shodno tome, da bi se razotkrili mitovi i strahovi, neophodno je proizvoditi naprednije modele električnih automobila, a povećanje kapaciteta (dometa) baterije ograničeno je mogućnostima evropskih električnih mreža.

Drugim rečima, nulte emisije svakog pojedinačnog električnog vozila rezultiraju opterećenjem celokupne mreže i elektrana.

Neophodno je sagorevati više goriva i uticati na životnu sredinu, kako bi se obezbedio „čist” vazduh u gradu, koji je skuplji.

Činilo se da se ovaj problem „iznenada” shvatio u Evropi. Sada je skoro nemoguće dobiti dozvolu za ugradnju punjača, posebno sa brzim punjenjem ili visokostrujnim karakteristikama.

Procedura odobrenja se proširuje posebno, kako bi se bar nekako odložila neravnoteža u elektroenergetskom sistemu prilikom priključenja dodatnog opterećenja.

Na primer, Rojters navodi primer da u Španiji birokratija traje, do dve godine.

Obnovljivi izvori energije i zelena energija, ne daju očekivani doprinos ukupnoj energetskoj mreži, ne prateći rastuće potrebe električnog transporta.

Kapacitet alternativnih izvora priključenih, na opštu mrežu je prenizak.

Zbog toga, koliko god se EK trudila da pojednostavi dobijanje dozvole i birokratsku proceduru, situaciju će biti teško rešiti, posebno bez stavljanje elektromreže, na pozadinu.

U stvari, došlo je do ćorsokaka: količina emisija i dalje teži maksimumu – bilo zbog izduvnih gasova automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, bilo zbog pojačanog rada elektrana na fosilna goriva.

Stručnjaci navode da je bum električnih vozila u Evropi naišao, na problem koji još nije moguće rešiti, posebno bez štete, po životnu sredinu.

U suprotnom, „bezopasni“ transport pretvara se u, još većeg ubicu životne sredine, od tradicionalne tehnologije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …