Simor Herš: Eksplozija Severnog toka je poruka Nemačkoj!

Nemačka je percipirana kao najslabija tačka u koaliciji protiv Kijeva, a Americi je cilj bio da je odvoji, od ruskog uticaja.

Sjedinjene Američke Države počele su da se pripremaju za sabotažu Severnog toka nekoliko sedmica pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, piše čuveni američki novinar Simor Herš u tekstu objavljenom na platformi “Substak”.

Prema njegovom mišljenju, prvobitni cilj je možda bio obuzdavanje Moskve ali stvarni tajming – septembar 2022. – pokazuje da je sabotaža verovatno bila usmerena protiv Nemačke, koja je prepoznata kao slaba karika u koaliciji koja podržava Kijev.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Amerikanci, dodeljeni tajnoj misiji u Baltičkom moru u sedmicama pre ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, u februaru 2022. godine verovali su da je cilj uveriti ruskog predsednika Vladimira Putina da ne izvrši invaziju.

Kada je invazija, uprkos javnim pretnjama da će uništiti naftovod, ipak počela, američkom timu u Norveškoj naređeno je da nastavi posao i pronađe način da ga privede kraju”, rekao je Herš.

Novinar tvrdi da je sabotaža pripremana za kraj maja, ali ju je američki predsednik Džozef Bajden bez obrazloženja odložio.

“Predsednička naredba stigla je krajem septembra. Tri od četiri kraka cevovoda su uništena nakon što su eksplozivne naprave aktivirane niskofrekventnim sonarom”, napisao je autor članka.

Herš sugeriše da je Bajdenov odabir tajminga imao cilj da utiče na nemačkog kancelara Olafa Šolca.

“Kao što su neki u CIA verovali, predsednik se plašio da bi Šolc, čiji su glasači oklevali da podrže Ukrajinu, pred zimom koja se približava mogao da popusti, da odluči da zagreje svoj narod i da izabere prosperitet nemačke industrije umesto pomoći Ukrajini u borbi sa Rusijom”, zaključio je novinar.

RT/Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …