„Izrael neće primati naređenja, od SAD“!

Vašington je ranije odbacio predlog da se Palestinci presele izvan Gaze, kao “eskalirajući”.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir odbacio je američke kritike, na predlog da se Palestinci presele, na teritoriju van Gaze, napisavši u poruci, koja je objavljena na društvenim mrežama, da Izrael „nije još jedna zvezda na američkoj zastavi”…

Ben-Gvir je, zajedno sa izraelskim ministrom finansija Bezalelom Smotričem, poslednjih dana zagovarao planove za posleratnu „dobrovoljnu migraciju“ Palestinaca iz blokirane enklave Gaze.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Izraelski zvaničnici vodili su tajne razgovore sa predstavnicima Demokratske Republike Kongo i drugih afričkih zemalja o mogućem preseljavanju Palestinaca nakon završetka rata sa Hamasom, objavio je u sredu Tajms of Izrael.

Smotrič je rekao da oko 70 odsto stanovništva Izraela podržava takve predloge za „dobrovoljnu” migraciju.

Ove nedelje je rekao izraelskom javnom servisu KAN da se „2 miliona ljudi u Gazi budi svako jutro sa željom da unište Izrael, kolju, siluje i ubija Jevreje“.

Ben-Gvir je odvojeno dodao da Izrael želi da “ohrabri dobrovoljnu emigraciju” i da Izrael mora da pronađe zemlje, koje bi bile spremne da prihvate raseljene Palestince.

Retorika dvojice izraelskih zvaničnika odbačena je kao „eskalirajuća i neodgovorna“ u izjavi koju je u utorak objavio Stejt department Vašingtona, što je navelo Ben-Gvira da objavi na Ks (bivši Tviter) da, iako Izrael ceni pomoć Vašingtona, to je nešto što je Izrael morate sami da odlučite.

„Zaista cenim Sjedinjene Američke Države“, napisao je on u utorak „ali mi nismo, još jedna zvezda na američkoj zastavi“.

„Sjedinjene Države su naš najbolji prijatelj ali mi ćemo iznad svega, učiniti ono što je najbolje za Državu Izrael: migracija stotina hiljada iz Gaze omogućiće stanovnicima enklave da se vrate u svoje domove i žive u sigurnosti i zaštite vojske ID“.

U svojim komentarima u utorak, u suprotnosti sa izjavama Ben-Gvira i Smotriča, portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je Vašingtonu “više puta i dosledno” govorila izraelska vlada, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, da “takve izjave ne odražavaju „zvaničnu izraelsku politiku.

“Bili smo jasni, dosledni i nedvosmisleni da je Gaza palestinska zemlja i da će ostati palestinska zemlja, da Hamas neće imati kontrolu nad njenom budućnošću i da nijedna teroristička grupa neće moći ponovo da ugrozi Izrael”, dodao je Stejt department.

U decembru je američki predsednik Džo Bajden proverio imena Ben-Gvira i njegovih saveznika u govoru u kojem je rekao da neki članovi izraelske koalicije izgleda da žele „odmazdu“ protiv svih Palestinaca kao odgovor, na Hamasov prekogranični napad 7. oktobra .

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …