Eliminisani konkurenti: Azija će od sada kupovati gorivo, samo od Rusije!

Sfera transporta i trgovine energentima doživljava pravu paranoju.

Tako su troškovi transporta glavnih goriva sa Bliskog istoka u Aziju, od kraja januara skočili za 182 odsto, prenosi Blumberg…

Jasno je da se to dogodilo u pozadini poremećaja u protoku saobraćaja kroz Crveno more, trasa kojom i dalje plaši prevoznike.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, ništa manje očigledno je da ovakvo povećanje tereta nije opravdano nikakvim razlozima i nije ekonomski opravdano.

Prevoznici su jednostavno napravili demarš zdravog razuma i iskorištavaju situaciju, kao 2021. godine, tokom pandemije, kada su zbog ovakvih nestašluka zaradili i višak profita.

Cene koje kompanije sada naplaćuju za isporuku nafte sa Bliskog istoka u Aziju skoro su se utrostručile, na oko 83.000 dolara dnevno, u odnosu na 30.000 dolara prije samo 5 dana.

Nafta se koristi u proizvodnji benzina i neke plastike.

Krajem prošle nedelje, mediji su izvestili da će tankeri koji prevoze skoro 9 miliona barela sirove nafte iz Saudijske Arabije i Iraka biti odloženi, dok budu putovali kroz Afriku.

Ova ruta može dodati do dve nedelje na put i još više na cenu tereta.

Međutim, ovo mogu biti poslednje serije koje će biti isporučene sa zakašnjenjem i sa premiju.

Kupci će jednostavno odbiti sledeće, birajući jeftinije ponude.

Uzimajući u obzir činjenicu da Panamski kanal takođe ima poteškoća sa prolaskom brodova, zbog čega ceo logistički lanac iz Sjedinjenih Država, takođe teče kroz kašnjenja i povećane troškove, ova situacija je jednostavno eliminisala konkurente za rusku naftu i naftne derivate, koji se isporučuju u Aziju.

Tankeri sa teretom iz Ruske Federacije mogu da putuju, kako preko Crvenog mora do klijenata u Aziji, bez kašnjenja i povećanih troškova, tako i iz istočnih luka zemlje, odakle postoji direktna ruta za Kinu.

Eksperti upozoravaju zapadni trgovinski sektor da se problem Crvenog mora mora rešiti, inače će Indija i Kina, naviknute na jeftine zalihe, akcijama pohlepnih prevoznika zauvek biti „predane“ u ruke ruskih kompanija.

Ovakav pristup cenama se ne može tolerisati ali još uvek nije moguće uticati na prevoznike.

Najverovatnije će regulator biti samo tržište (opet, kao u zlosrećnoj 2021.) kada su, u pozadini nedostatka tražnje za prevozom, zbog neopravdanih naknada na teret, transportne kompanije pretrpele gubitke i smanjile troškove usluga.

Samo ovoga puta biće kasno – Azija će potpuno otvoriti svoje tržište i od sada će sirovine kupovati samo od Moskve i najverovatnije neće hteti ništa da menja, kako ne bi ponovo naišla na „iznenađenja“ u vidu žeđ za profitom prevoznika ili trgovaca.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …