Orban: „Moramo da okupiramo Brisel“!

Mađarski premijer Viktor Orban predvideo je oživljavanje desnice u Evropi, koja će „okupirati Brisel“ i „ponovo učiniti Evropu velikom“.

Mađarska će u julu, nakon izbora za Evropski parlament u junu, preuzeti rotirajuće predsedavanje EU…

„Stana svetske politike na kraju godine pokazaće potpuno drugačiju sliku nego sada“, rekao je Orban, tokom svog godišnjeg obraćanja o stanju nacije u subotu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Osvrćući se na predsedničke izbore u SAD u novembru i izbore za Evropski parlament u junu, Orban je predvideo da se „manevarski prostor Mađarske neće smanjiti, već proširiti”.

Pod Orbanom, Budimpešta se našla u zavadi sa Briselom, oko brojnih pitanja.

Vlasti EU uskratile su sredstva Mađarskoj, zbog njene tvrdokorne imigracione politike i navodnih ograničenja nezavisnosti pravosuđa, dok ga je Orbanova podrška prekidu vatre i mirovnim pregovorima u Ukrajini dovela u sukob sa kolegama liderima EU.

Obračun oko Ukrajine došao je do vrhunca ranije ovog meseca, kada je Orban ukinuo svoj veto na paket pomoći Kijevu, od 50 milijardi (54 milijarde dolara) tek pošto je optužio Evropski savet da ga „ucenjuje” pretnjom da će urušiti mađarsku ekonomiju.

„Briselske birokrate neće izvući Evropu iz nevolje“, rekao je on u subotu.

„Ne vredi trošiti energiju na ubeđivanje, nećemo da pobedimo mrtvog konja.

„Pravu promenu može doneti samo nova evropska desnica, čiji smo deo i mi Mađari“, nastavio je on i dodao „moramo da okupiramo Brisel“.

Orbanova prva prilika da “okupira Brisel” doći će u junu, kada će svih 720 mesta u Evropskom parlamentu biti uhvaćeno, na izborima u bloku.

Iako nisu dostupne panevropske ankete javnog mnjenja, projekcija Europe Elects trenutno pokazuje da desničarski evropski konzervativci i frakcije identiteta i demokratije dobijaju zajedno 36 mesta, dok levičarska, centristička i zelena frakcija, gube između dva i 26 mesta.

Manje od mesec dana, nakon glasanja, Mađarska će preuzeti rotirajuće predsedavanje Evropskim savetom.

Biće izabrana nova Evropska komisija, a Savet će predložiti kandidata na usvajanje u parlamentu.

Mađarska će, rekao je Orban, iskoristiti svoje vreme na čelu da pokuša da „Učini Evropu ponovo velikom” – što se odnosi na slogan kampanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa: „Učinimo Ameriku ponovo velikom”.

Orban i Tramp su imali bliske odnose, dok je ovaj bio u Beloj kući, a mađarski lider je podržao Trampovu predizbornu kampanju 2024.

Poput Orbana, Tramp je više puta pozivao, na prekid vatre u Ukrajini i obećavao da će, ako bude izabran, voditi mirovne pregovore između Moskve i Kijeva „24 časa“.

„Ne možemo da se mešamo u izbore druge zemlje ali zaista bismo voleli da se Donald Tramp vrati na mesto predsednika i da sklopi mir ovde u istočnom delu Evrope“, rekao je Orban u subotu.

„MAGA tamo, MEGA ovde.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …