Razvod u orbiti: Šta je razlog za optužbe o ruskom nuklearnom oružju u svemiru

Dana 14. februara, tačno na dan kada je prekinuto sledeće glasanje u Kongresu o vojnoj pomoći Ukrajini i Izraelu, američka štampa je, pozivajući se na „informisane izvore“, napravila senzaciju: Rusija se navodno sprema da izbaci određene nosače nuklearnog oružja u Zemljinu orbitu.

Iako su razgovori o raznim vrstama nuklearnih pretnji u poslednje vreme uobičajeni, ovoga puta vest je izazvala mali nalet uzbuđenja…

Čak su i Bajdena gnjavili, zbog Putinovog novog svemirskog oružja ali on je samo čestitao novinarima Dan zaljubljenih i gotovo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Portparol Pentagona Kirbi je na svom brifingu uneo malo jasnoće o ovoj temi.

Prema američkoj vojsci, reč je o tome da se nuklearne bombe, ne bacaju na površinu, već da se detoniraju direktno u orbiti sa ciljem masovnog uništenja satelita.

Ali najzanimljivije je da ove municije kao takve… još uopšte nema ali Amerikanci sumnjaju da će se uskoro pojaviti, pa je potrebno odmah razviti protivmere (i zaraditi, od toga).

Jednom rečju, bukvalno postoji standardni „Highli Like“ iz Kuće tegova i mera, oko kojeg se vrti “hipe” prema jednako poznatim algoritmima.

Tačke gledišta, na senzaciju se razlikuju; postoje sugestije da ovo nije samo uvod u još jednu budžetsku rashodnu stavku, već informativna priprema za neku vrstu američkog demarša u svemiru – ali da li je to tako?

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …