Rusi pohapsili, više od 400 pristalica osuđenog izdajnika Rusije, Navaljnog!

Više od 400 osoba privedeno je širom Rusije na okupljanjima, na kojima je odavana počast ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom.

Kako je navedeno, u više od deset gradova policija je do subote uveče privela 401 osobu, najviše u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Više od 200 građana uhapšeno je u Sankt Peterburgu, a među njima je i Grigorij Miknov-Vojtenko, sveštenik Apostolske pravoslavne crkve, verske grupe koja je nezavisna, od Ruske pravoslavne crkve.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako je naveo OVD-info, on je pre preko društvenih mreža pozvao na pomen Navaljnom, a optužen je za organizovanje skupa ali je nakon hapšenja hospitalizovan, zbog moždanog udara, preneo je AP.

Sudovi u Sankt Peterburgu naložili su zatvorske kazne u trajanju, od jednog do šest dana za 42 osoba koje su pritvorene u petak, dok je devetoro građana dobilo novčane kazne, rekli su zvaničnici suda.

U ruskoj prestonici, Moskvi, najmanje šest osoba je dobilo kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, navodi OVD-Info.

Stotine građana izašle su u petak i subotu na ulice desetina ruskih gradova, gde su na improvizovanim memorijalnim mestima palili sveće i ostavljali cveće, kako bi odali počast Navaljnom, uprkos tome što je moskovsko tužilaštvo prethodno upozorilo građane da ne učestvuju na protestima, na koje ih pozivaju preko interneta i društvenih mreža.

Vest o smrti Navaljnog stigla je mesec dana, pre predsedničkih izbora u Rusiji za koje se očekuje da će Putinu obezbediti, još šest godina na vlasti.

Ruski opozicionar bio je iza rešetaka otkada se vratio iz Nemačke, u januaru 2021. godine.

Od tada je dobio tri zatvorske kazne, po više optužbi koje je odbacio kao politički motivisane.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …