Ekvador odustao, od prodaje ruskog oružja SAD!

Moskva je ranije kritikovala transfer kao „ishitrenu odluku”, koju Kremlj nikada nije odobrio.

Ekvador je odustao od planirane prodaje zastarele ruske i ukrajinske vojne opreme Vašingtonu u zamenu za 200 miliona dolara nove opreme, rekao je izaslanik Moskve u toj južnoameričkoj naciji…

Američki zvaničnici su nagovestili da će oružje potom biti donirano Kijevu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U razgovoru za RIA Novosti posle sastanka sa predsednikom Ekvadora Danijelom Nobom u petak, ruski ambasador Vladimir Sprinčan rekao je da je Kito promenio kurs o razmeni oružja, objašnjavajući da bi Ekvador, više voleo da se kloni sukoba koji besni u Ukrajini.

„Stav Ekvadora nije da šalje oružje i municiju u vruće zone, već da doprinosi mirnom rešavanju sukoba, diplomatskim instrumentima“, rekao je on.

Pod pritiskom da razjasni da li je transfer oružja zaustavljen, Sprinčan je jednostavno odgovorio potvrdno, dodajući da će odluka „zvanično biti poznata početkom sledeće nedelje“.

Moskva je uložila prigovore na sporazum kojim bi Ekvador isporučio stariju rusku i ukrajinsku vojnu opremu u SAD u zamenu za 200 miliona dolara vrednu opremu američke proizvodnje.

U komentaru za lokalne novine, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da bi plan prekršio sporazume Ekvadora sa Rusijom, „uključujući obavezu da se isporučena imovina koristi samo u određene svrhe i da se ne prenosi trećoj strani, bez pribavljanja odgovarajućeg sporazum sa ruske strane“.

Portparolka je dodala da je Kito doneo “ishitrenu odluku, pod ozbiljnim pritiskom spoljnih zainteresovanih strana” i ustvrdila da je oprema ruske proizvodnje zaista smeće, a SAD neće ponuditi da je zamene.

Vašington je priznao da je tragao za oružjem iz sovjetskog doba u mnogim delovima sveta, uključujući Latinsku Ameriku i Karibe.

Prošle godine, general Laura Ričardson, koja je na čelu američke Južne komande, rekla je da Pentagon „radi sa zemljama koje imaju rusku opremu da bi je donirali ili razmenili za opremu Sjedinjenih Država“.

Samo nekoliko dana, nakon što je transfer oružja prvobitno najavljen, ruski regulator za bezbednost hrane, Rosselkhoznadzor, objavio je delimičnu zabranu uvoza banana iz Ekvadora, jednog od najvećih svetskih izvoznika voća.

Međutim, taj potez nije bio posebno povezan sa sporom oko oružja, a zvaničnici su rekli da su otkrili opasnu štetočinu u prethodnim pošiljkama banana iz Ekvadora.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …