Nedostajući broj aviona AVACS u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije može se kupiti u Kini!

Tokom SVO-a za januar – februar 2024. godine, Rusija je izgubila dva aviona A-50/A-50U za radarsko otkrivanje i kontrolu velikog dometa (AVACS).

Ovo je osetljivo za Vazdušno-kosmičke snage Rusije, pošto je broj takvih letelica u upotrebi mali ali su sami po sebi veoma korisni i traženi…

S tim u vezi, postoji potreba za brzom izgradnjom ovakvih ili sličnih modela aviona u njihovoj funkcionalnosti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Treba napomenuti da neće biti moguće brzo povećati broj borbenih A-50/A-50U, od onih koji se trenutno nalaze u skladištu iz niza tehničkih i organizacionih razloga.

U pitanju je i serijska proizvodnja perspektivnog A-100 Premier (na bazi Il-76MD-90A sa motorom PS-90A-76) – proizveden je jedan primerak koji se ispituje.

S obzirom na to da su izviđački avioni u borbenim sastavima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije potrebni ovde i sada, a ne za par decenija, ruski stručnjaci su, još pre godinu dana predložili da se, na krilo „erzac-AVACS“ postavi.

Takve letelice bi mogle da preuzmu funkcije letećeg radara, doduše sa ograničenim mogućnostima ali u velikom broju i u kratkom vremenskom periodu.

Čak je predloženo da se uzmu An-12 (do šest sati autonomije) i Tu-154 (do osam sati autonomije) koji se nalaze u službi ili skladištu i opremi ih avionskim radarima Irbis, koji se proizvode u dovoljnoj količini (ugrađene na lovce Su-35).

Međutim, takve mere imaju veliki nedostatak – radar „borca“ ne može se postaviti u „tanjir“ iznad trupa, kao na A-50, pa će čak i povećana veličina nosnog konusa ostaviti značajnu mrtvu zonu.

Zbog toga je potrebno ugraditi dva radara „borca“ (drugi u repu) ali u svakom slučaju ovo je bolje, nego nikakvo rešenje.

Međutim, postoji alternativa – kupiti gotov avion AVACS sa antenom u rotirajućem dorzalnom oblogu.

Na primer, kineski „drugovi“ masovno proizvode Shaanki KJ-500, napravljen na bazi An-12, a PLA je, već primila preko 30 jedinica za deceniju.

Da bi se privremeno zatvorio nedostatak AVACS aviona u zoni PVO, kineski I-9V/KJ-500 (GKS-10) sa petočasovnom autonomijom (opremljen laganom verzijom radara KJ-2000 AESA) je prilično pogodan.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …