Izraelski vojnici ubili više od 100 Palestinaca, a preko 700 ranili, dok su čekali u redu za hranu! Fon der Lajen užasnuta!

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila da je “duboko uznemirena” slikama iz Pojasa Gaze.

Takođe je istakla da se mora istražiti, šta se dogodilo na severu, te palestinske enklave, kada je stradalo više desetina Palestinaca koji su čekali u redu za hranu.

“Duboko sam uznemirena slikama iz Gaze. Moraju se uložiti svi napori da se istraži šta se dogodilo i da se obezbedi transparentnost”, napisala je Fon der Lajen, na društvenoj mreži X.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ona je dodala da je humanitarna pomoć “spas za one kojima je potrebna”, istakavši da je neophodno da pristup humanitarnoj pomoći bude osiguran.

“Stojimo uz civile i pozivamo, na njihovu zaštitu u skladu sa medjunarodnim pravom”, navela je predsednica Evropske komisije.

Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa saopštila je juče da je u pucnjavi izraelskih vojnika ubijeno više od 100 i ranjeno oko 700 Palestinaca koji su stajali u redu, čekajući hranu.

Sa druge strane, potparol izraelske vlade Avi Himan izjavio je da smrt Palestinaca predstavlja tragičan dogadjaj ali je naveo da je, prema preliminarnim izveštajima, do incidenta došlo, zbog toga što su vozači kamiona iz Gaze, sa tovarom upali medju gomilu.

“U nekom trenutku kamioni su bili preplavljeni i vozači kamiona iz Gaze, koji su bili civili, upali su u gomilu ljudi, pregazivši, koliko shvatam, desetine ljudi”, rekao je Himan.

Iz izraelske vojske su, medjutim, priznali da su pucali, na pojedine Palestince koji su navodno krenuli prema vojnicima i tenku, na kontrolnom punktu.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …