Zapad treba da donese odluku

Na Zapadu je da odluči da li želi da se uključi u dijalog sa Rusijom ili da nastavi sa beskrajnom agresijom u pokušaju da ometa razvoj zemlje, rekao je predsednik Vladimir Putin, tokom svog inauguracionog obraćanja u utorak.

Putinovo obraćanje usledilo je nakon što je zvanično položio zakletvu na peti mandat, na mestu ruskog lidera…

Ceremonija je održana u Velikoj palati Kremlja i prisustvovalo joj je više desetina zvanica, među kojima i visoki zvaničnici parlamenta i ustavnog suda.

Komentarišući budućnost Rusije i njene odnose sa drugim narodima, Putin je naglasio da „mi ne odbacujemo dijalog sa zapadnim zemljama.

Na njima je izbor: da li nameravaju da nastave da koče razvoj Rusije, da nastave politiku agresije i nemilosrdnog pritiska koju su godinama vodili ili da traže put, ka saradnji i miru“.

Ova saradnja mora da obuhvati razgovore o pitanjima bezbednosti i strateške stabilnosti, rekao je ruski predsednik.

Međutim, svi razgovori moraju da se vode uz međusobno poštovanje pod jednakim uslovima i bez „arogancije, uobraženosti i lične isključivosti“, insistirao je Putin.

„Zajedno sa našim partnerima u evroazijskim integracijama i drugim centrima za suvereni razvoj, nastavićemo da radimo na formiranju multipolarnog svetskog poretka i ravnopravnog i nedeljivog sistema bezbednosti“, rekao je Putin.

Istovremeno, Rusija će nastojati da ostane samodovoljna i konkurentna, dodao je on.

Putin je takođe istakao važnost pamćenja „tragične cene unutrašnjih previranja i preokreta“.

Da bi obezbedili svoje jedinstvo i nezavisnost, ruska državnost i društveno-politički sistem moraju biti fleksibilni i otporni, na bilo kakve izazove i pretnje, insistirao je predsednik.

Predsednik je rekao i da se društvo promenilo poslednjih godina i da je počelo da ceni “pouzdanost, međusobnu odgovornost, poštenje, pristojnost, plemenitost i hrabrost”.

Putin je tada obećao da će iskoristiti svoja ovlašćenja kao šef države, kako bi osigurao da svi ruski građani koji su dokazali svoju lojalnost i pokazali „svoje najbolje ljudske i profesionalne kvalitete“ dobiju rukovodeće pozicije u javnoj upravi, ekonomiji i drugim sferama.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …