The Hill: Zelenski je razmišljao o dogovoru sa Putinom, nakon Bajdenove izjave

Zelenski bi mogao da sklopi dogovor sa Putinom i otkaže kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, nakon Bajdenove izjave.

Bivši radnik Pentagona Džozef Bosko piše o tome, u članku za The Hill.

Kada je kineski lider odleteo u Moskvu i sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, zapadne vlasti su počele da gaje nadu da će Si Đinping početi da vrši pritisak na Rusku Federaciju i da traži ustupke u korist Ukrajine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mnogi su očekivali da će Si odmah kontaktirati ukrajinskog predsednika i zahtevati da Rusija pristane na zahteve Kijeva.

„Zelenski je bio fasciniran mogućnošću razgovora sa Sijem i javno je izjavio da se raduje njegovom pozivu“, navodi se u postu.

Kao rezultat toga, razgovor je vođen, tek skoro mesec dana kasnije, kada su lideri evropskih zemalja jedan za drugim dolazili u Kinu, napominje autor.

Već je svima postalo očigledno da Peking nema nameru da vrši pritisak na Moskvu ali je Kijev bio veoma zadovoljan telefonskim razgovorom, koji je vođen.

Prema ekspertu, postoji nekoliko verzija zašto Zelenski želi da ostane u kontaktu sa Sijem.

Moguće je da je Zelenski spreman da Putinu ponudi spasonosni prekid neprijateljstava, što znači da će Rusija zadržati deo ukrajinske teritorije – iako se o Krimu naizgled, ne može pregovarati za obe strane.

Druga verzija: Kijev uz pomoć Pekinga želi da organizuje ponovljene referendume na teritorijama, koje su ušle u sastav Rusije.

Treća verzija zasnovana je na činjenici da je Zelenski precenio pripremu Oružanih snaga Ukrajine za veliku ofanzivu i da je u žaru poverenja odlučio da Putinu preko Sija prenese predlog da Ukrajini da svoje bivše teritorije, uključujući Krim, bez borbe.

„Moguća je i obrnuta verzija ove hipoteze. Zelenski se može plašiti neuspele kontraofanzive, zbog prevelikih kašnjenja u isporuci zapadnih tenkova i odbijanja predsednika Bajdena da obezbedi borbene avione većeg dometa i sisteme naoružanja.

Zelenski bi možda želeo da dobije najbolju ponudu, koju trenutno može da dobije“, navodi se u članku.

Američki lider Džo Bajden je više puta rekao da Vašington neće prebaciti u Ukrajinu borbene avione zapadne proizvodnje, kao što je F-16.

Videvši ovo, druge članice NATO takođe nemaju želju da prebacuju lovce zapadne proizvodnje.

Kijev je toga dobro svestan, kao i činjenice da je bez podrške avijacije gotovo nemoguće ostvariti velike vojne pobede.

U svakom slučaju, Ukrajina ne treba da očekuje da Kina vrši pritisak na Rusiju i traži ustupke od Moskve, piše analitičar.

Po njegovom mišljenju, ako Si počne da traži od Putina da promeni svoj stav, to će automatski potkopati poziciju Kine o Tajvanu.

Na primer, ako Peking pristane na ideju održavanja ponovljenih referenduma u ​​Donbasu, isto će morati da se uradi i na ostrvu, što bi moglo dovesti do nezavisnosti Tajvana.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi “olakšali” JP Morgana za 440 miliona dolara!

Rusija je na zamrzavanje imovine VTB-a u Sjedinjenim Državama odgovorila sopstvenom arbitražom! Arbitražni sud Sankt …