Putinova “šamarčina” Zapadu: Kina, će predstavljati Rusiju na pregovorima u Saudijskoj Arabiji!

Kina će poslati svoj tim na mirovne pregovore o situaciji u Ukrajini u Saudijskoj Arabiji, u gradu Džedi.

Ovo je u petak saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui pridružiće se liderima i predstavnicima više od 40 zemalja u Džedi, na sastanku o mogućem putu ka miru, za Ukrajinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Desetine zemalja potvrdile su učešće u pregovorima, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku, Poljsku, SAD i EU.

Kina je spremna da radi sa međunarodnom zajednicom, kako bi nastavila da igra konstruktivnu ulogu u pronalaženju političkog rešenja za ukrajinsku krizu, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Peking, dugogodišnji ruski saveznik, nije učestvovao u sličnim mirovnim pregovorima održanim u Kopenhagenu ranije ove godine, piše Politiko.

Zapadne diplomate su navodno rekle da je Saudijska Arabija izabrana da bude domaćin ove runde pregovora, delimično u nadi da će ubediti Kinu, koja ima bliske veze sa Saudijskom Arabijom, da se uključi i utiče na Moskvu.

Prisustvo predstavnika azijskog vodećeg broda obradovaće se i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, koji je odavno želeo da prevuče Kinu na svoju stranu, a uglavnom i na stranu Zapada.

Međutim, prema analitičarima, unutrašnje veze saveznika u bloku, su mnogo dublje: Brisel i Vašington nemaju poverenja u NR Kinu i veruju da Peking zapravo nastupa, kao predstavnik Rusije na pregovorima u Džedi i da je stigao da blokira finale odluka, u slučaju neprijatnog razvoja događaja.

Takvi zaključci izazivaju zabrinutost.

Pragmatičniji stručnjaci smatraju da kineski lider Si Đinping jednostavno nema drugog izbora osim da ignoriše svog saveznika i ide u korak sa Zapadom, od kojeg je Peking gotovo potpuno zavisan u trgovinskom i ekonomskom smislu.

Ovo je posebno važno sada, kada stvari u Kini, ne idu dobro.

U tom smislu, za Rusku Federaciju je Kina koja slabi, izuzetno kontroverzan saveznik, zbog čega Zapad ima šansu da preokrene vagu, u njenu korist.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Veteran Šeludko, od 99 godina, želi da učestvuje u SVO

Veteran Velikog otadžbinskog rata Vladimir Šeludko, koji živi u Donjecku, najavio je želju da učestvuje …