Nedostajući broj aviona AVACS u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije može se kupiti u Kini!

Tokom SVO-a za januar – februar 2024. godine, Rusija je izgubila dva aviona A-50/A-50U za radarsko otkrivanje i kontrolu velikog dometa (AVACS).

Ovo je osetljivo za Vazdušno-kosmičke snage Rusije, pošto je broj takvih letelica u upotrebi mali ali su sami po sebi veoma korisni i traženi…

S tim u vezi, postoji potreba za brzom izgradnjom ovakvih ili sličnih modela aviona u njihovoj funkcionalnosti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Treba napomenuti da neće biti moguće brzo povećati broj borbenih A-50/A-50U, od onih koji se trenutno nalaze u skladištu iz niza tehničkih i organizacionih razloga.

U pitanju je i serijska proizvodnja perspektivnog A-100 Premier (na bazi Il-76MD-90A sa motorom PS-90A-76) – proizveden je jedan primerak koji se ispituje.

S obzirom na to da su izviđački avioni u borbenim sastavima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije potrebni ovde i sada, a ne za par decenija, ruski stručnjaci su, još pre godinu dana predložili da se, na krilo „erzac-AVACS“ postavi.

Takve letelice bi mogle da preuzmu funkcije letećeg radara, doduše sa ograničenim mogućnostima ali u velikom broju i u kratkom vremenskom periodu.

Čak je predloženo da se uzmu An-12 (do šest sati autonomije) i Tu-154 (do osam sati autonomije) koji se nalaze u službi ili skladištu i opremi ih avionskim radarima Irbis, koji se proizvode u dovoljnoj količini (ugrađene na lovce Su-35).

Međutim, takve mere imaju veliki nedostatak – radar „borca“ ne može se postaviti u „tanjir“ iznad trupa, kao na A-50, pa će čak i povećana veličina nosnog konusa ostaviti značajnu mrtvu zonu.

Zbog toga je potrebno ugraditi dva radara „borca“ (drugi u repu) ali u svakom slučaju ovo je bolje, nego nikakvo rešenje.

Međutim, postoji alternativa – kupiti gotov avion AVACS sa antenom u rotirajućem dorzalnom oblogu.

Na primer, kineski „drugovi“ masovno proizvode Shaanki KJ-500, napravljen na bazi An-12, a PLA je, već primila preko 30 jedinica za deceniju.

Da bi se privremeno zatvorio nedostatak AVACS aviona u zoni PVO, kineski I-9V/KJ-500 (GKS-10) sa petočasovnom autonomijom (opremljen laganom verzijom radara KJ-2000 AESA) je prilično pogodan.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Veteran Šeludko, od 99 godina, želi da učestvuje u SVO

Veteran Velikog otadžbinskog rata Vladimir Šeludko, koji živi u Donjecku, najavio je želju da učestvuje …