Protivmere koje je Kina spremila imaće dejstvo kao nuklearna bomba

Između Amerike i Kine izbio je novi sukob, zbog prodaje američkih čipova kineskom „Huaveju“, a jedni drugima prete pravim ekonomskim ratom u kom bi mogle da budu uništene neke od najvećih svetskih kompanija.

Kina je spremna da sprovede ekonomsku odmazdu protiv SAD zbog plana Vašingtona da blokira isporuku elektronskih komponenti kompaniji „Huavej“.

Na udaru kineskih protivmera mogle bi da se nađu neke od najvećih američkih kompanija, koje zavise od kineskog tržišta, a za neke od njih, ostvarenje kineskih pretnji moglo bi da znači bankrot.

Peking je pozvao SAD da zaustavi „nerazumne pritiske na Huavej i kineske kompanije“ posle najava iz Vašingtona o novim izvoznim kontrolama koje bi „Huaveju“ onemogućile pristup tehnologiji poluprovodnika koji se proizvode u Americi.

Tako „Huavej“ ne bi mogao da kupuje čipove ne samo od američkih firmi, već Vašington namerava da utiče i na druge svetske kompanije koje se bave time, navodi kineski državni list „Global tajms“.

„Global tajms“ citirao je neimenovanog analitičara koji je rekao kako Peking sprema mere odmazde protiv američkog plana da se zaustavi isporuka poluprovodnika „Huaveju“. On je dodao da bi te mere mogle da budu „kao nuklearna bomba“.

Kineske protivmere mogle bi da uključe udar na američke privredne gigante, kao što su „Kvalkom“, „Cisko“, „Epl“ ili „Boing“, koji ostvaruju veliku zaradu na kineskom tržištu i njihovo stavljanje na kinesku „crnu listu“, koja podrazumeva određena ograničenja i stalne istrage u vezi sa tim kompanijama.

„Kina će pokrenuti neprestanu istragu protiv tih firmi, što će im visiti kao mač nad glavom. To će oslabiti poverenje investitora i smanjiti im prihod na kineskom tržištu“, rekao je neimenovani izvor „Global tajmsu“, dodajući da će to izazvati i lančanu reakciju kod različitih igrača na američkom tržištu proizvodnje čipova.

Američke kompanije dobro zarađuju na kineskom tržištu, a primera radi, od ukupne zarade „Epla“ u prvom kvartalu ove godine, čak 14,1 odsto dolazi iz Kine.

Tezu o ekonomskoj odmazdi podržao je i He Vejven, bivši visoki kineski trgovinski zvaničnik, koji je „Global tajmsu“ rekao da bi „Peking trebalo da sprovede ove mere do granice kada SAD više neće tražiti celu ruku, kada im se ponudi prst“

On je pozvao kineske vlasti da „sprovedu detaljnu istragu američkih kompanija“, kako bi „osetile bol“.

Kolika bi ta bol bila svedoči i podatak koji je objavio američki „Vol strit džornal“, koji je naveo da bi američka industrija čipova, ukoliko budu sprovedene namere Vašingtona, mogla da pretrpi štetu od 36 milijardi dolara.

Kada je u pitanju „Boing“, neimenovani izvor lista navodi da Kina može da otkaže sve narudžbe aviona od te kompanije ukoliko SAD pređu crvenu liniju, čak i ako bi to značilo da neke kineske kompanije moraju da pretrpe štetu.

To bi značilo gotovo sigurnu propast za „Boing“, koji je ionako blizu bankrota, budući da je Kina najveći svetski kupaca aviona

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će vlada „podržati kineske kompanije, njihova legitimna i legalna prava i interese“, dodajući da sankcije koje uvodi administracija Donalda Trampa, „uništavaju globalne lance proizvodnje, snabdevanja i vrednosti“.

(Sputnik)

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …