Za Kinu smrt ambasadora u Izraelu sumnjiva – Poslali tim za istragu

Povodom iznenadne smrti ambasadora u Izraelu, Kina će poslati ekspertski tim koji će na licu mesta ispitati okolnosti smrti ambasadora.

Kina će sposlati specijalni tim da istraži smrt ambasadora u Izraelu, čije je telo nađeno jutros u kineskoj rezidenciji u Tel Avivu, javljaju izraelski mediji.

Pedesetsedmogodišnji ambasador Du Vei je pronađen mrtav u svom krevetu i čini se da je preminuo u snu.

Njegova supruga i sin nisu u Izraelu.

Du je postavljen za ambasadora u februaru, u vreme pandemije koronavirusa, a prethodno je bio ambasador Kine u Ukrajini.

U početnim izveštajima je navedeno da je preminulog našao njegov pomoćnik i da nije bilo znakova nasilja nad ambasadorom.

Izraelska služba hitne pomoći je rekla da se čini da je uzrok smrti srčani zastoj.

Policija Izraela je kasnije saopštila da se veruje da je Du umro prirodnom smrću, prenosi Asošiejted pres.

Kineski tim će, kako je navedeno, voditi internu istragu i organizovati prenos tela, te koordinisati aktivnosti ambasade, a pridružiće mu se član porodice.

Od tima se neće zahtevati da bude u karantinu po dolasku, što je jedna od mera koju je propisao Izrael za one koji doputuju iz inostranstva zbog pandemije koronavirusa.

Generalni direktor izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Juval Rotem je razgovarao sa zamenikom ambasadora Kine u Izraelu Dai Jumingom i izrazio svoje saučešće, najavivši da će Ministarstvo pomoći Ambasadi Kine u svemu što je potrebno.

Strane ambasade su kontaktirale izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova tražeći više detalja o okolnostima smrti kineskog diplomatskog predstavnika.

Nedavno Ambasada reagovala na kritike Pompea

U petak je Ambasada Kine u Tel Avivu odgovorila na kritike koje je izrekao državni sekretar SAD Majk Pompeo tokom kratke posete Izraelu u sredu, ocenivši da su njegove izjave kako je Kina skrivala informaciju o izbijanju zaraze koronavirusom apsurdne.

U saopštenju Ambasade je navedeno da naučnici još nisu identifikovali odakle potiče kovid -19, uz tvrđu da Kina nikada nije skrivala izbijanje epidemije i da su SAD sada epicentar zaraze.

Ambasada se takođe osvrnula na upozorenja Pompea u vezi sa investicijama Kine u Izraelu za koje je rekao da mogu da predstavljaju bezbednosni rizik posebno u oblasti infrastrukture.

U intervju za izraelski list Makor Rišon u aprilu ambasador Du je rekao da je doputovao u Izrael sredinom februara i da je bio dve nedelje u karantinu zbog epidemije u Kini.

On nije mogao da se sastane sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom i preda mu akreditive kao što je uobičajeno zbog pandemije.

U tom intervjuu izrazio je nadu da će ojačati veze između Izraela i Kine, pomenuvši optužbe na račun svoje zemlje da je odgovorna za pojavu virusa.

“Želim sam da pošaljem poruku svim izraelskim prijateljima da je Kina odgovorna zemlja koja poštuje propise i da joj se može verovati”, rekao je ambasador tvrdeći da nije koraknuo iz rezidencije niti je imao direktni kontakt sa kolegama iz ambasade dok je bio u karantinu.

Podsetio je takođe da se nakon širenja zaraze u svetu govorilo da bi Kina trebalo da se izvini, a da je bolest “nepijatelj celog čovečanstva i da se svet mora boriti zajedno”.

(Beta)

Check Also

NATO namerava da i dalje koordiniše pomoć Ukrajini!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u četvrtak, 30. maja, na konferenciji u Pragu, najavio …