Škero: Građani će zatrpati sudove tužbama zbog vanrednog stanja

Vida Petrović Škero, predsednica Centra za pravosudna istraživanja tvrdi da je tokom vanrednog stanja došlo do kršenja i ograničavanja prava građana, što će dovesti do toga da sudovi budu zatrpani tužbama za naknadu štete nastale tokom vanrednog stanja.

Ona kaže da je tokom vanrednog stanja eliminisana zakonodavna vlast, a da je sudstvo dobilo uputstva kako da sudi, bez Uredbe, a Uredba je prenela ovlašćenja na ministarstvo.

Škero misli da će biti velikih posledica, a sudovi će biti zatrpani novim tužbama. Sada će krenuti tužbe za naknade štete, krenuće i radni sporovi.

Tokom vanrednog stanja bilo je nezakonitog hapšenja i nemoguće je da te presude pravno opstanu i biće uzrok gubitaka sporova naše države pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ona govori i o pravu na pravično suđenje, koje se ne može ograničiti uvođenjem vanrednog stanja, i kaže da je kršeno u nizu segmenata i navodi da su takozvana “skajp suđenja” u početku sprovođenja na osnovu preporuke Ministarstva pravde, a ne Uredbe Vlade.

Autor: Borba.info

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …