RSE javlja da je Srbija obustavila kampanju povlačenja priznanja Kosova – Dačić demantuje

Ministar spoljnih poslova Srbija Ivica Dačić izjavio je da Srbija nije obustavila kampanju povlačenja priznanja Kosova.

“Srbija nije prestala sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova, niti će prestati ako svi drugi ne prestanu sa kampanjom za priznavanja Kosova”, rekao je Dačić za agenciju Tanjug.

Prethodno su diplomatski izvori u Briselu novinarima rekli da je Srbija pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, prenosi reporter Radija Slobodna Evropa (RSE). Kako je rečeno, beogradske vlasti su dale pristanak kako bi „doprinele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“.

“Kao deo dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga, strane u Beogradu su se složile da neće nastaviti sa ovom kampanjom”, potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, “iritantno pitanje”.

“Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo”, navodi ovaj sagovornik.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić je rekao da je o ovim navodima razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da se radi o, kako se izrazio „velikoj laži“.

„Srbija već više godina javno kaže da će prestati sa kampanjom povlačenja priznanja samo ako svi drugi prestanu sa kampanjom za priznanje Kosova i učlanjenja u međunarodne organizacije. Pošto to nije slučaj, Srbija nije prestala sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova. Kad prestanu oni, prestaćemo i mi“, rekao je Dačić.

Broj država koje su kao rezultat diplomatskih nastojanja Srbije povukle priznanje nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 2008. godine, nije poznat.

Međutim, zvaničnici Srbije uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, nisu krili da su svoju diplomatiju usmerili u tom pravcu. Srbija je takođe otvoreno zagovarala stavove protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije, poput Interpola i UNESCO.

Diplomate iz Brisela ocenjuju da obe strane trebaju doprineti konstruktivnoj atmosferi koja će omogućiti obnovu dijaloga.

Oni, stoga, smatraju da nedavno uvođenje mera reciprociteta prethodne kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem „nije u tom duhu“.

Briselski zvaničnici očekuju od nove kosovske vlade da preduzme sve mere kako bi se stvorila pozitivna atmosfera oko dijaloga koji ubrzo treba da se nastavi u Briselu, što podrazumeva i ukidanje ovih mera.

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog između Srbije i Kosova je nedavno ocenio da je razočaran odlukom o uvođenu mera reciprociteta te je zatražio hitno ukidanje.

(Slobodnaevropa.org,Tanjug)

Check Also

Blumberg: Valutne rezerve centralnih banaka, postale su oružje!

Praksa korišćenja deviznih rezervi kao oružja uvođenjem sankcija, jedan je od glavnih rizika, po sigurnost …