Ruski cirkoni problem za flotu protivnika – Imaju samo 2 minuta za odbranu

Donedavno, titula vlasnika okeana pripadala je SAD sa njihovih dvanaest napadačkih grupa nosača aviona, koje su se smatrale gotovo neranjivima.

Njihovi nosači aviona mogli su da potope bilo koji brod i unište kopnene ciljeve na razdaljini do 900 kilometara.

Međutim, Rusija je nedavno uspešno završila testiranje oružja, čime je okončana američka dominacija na moru.

Početkom januara 2020., ruska flota je izvela još jedan uspešan test hipersonične operativne protiv-brodske rakete 3M22 Cirkon.

Lansiranje je izvdeneo iz Barencovog mora, iz fregate Admiral Gorškov, a meta je bila na kopnu. Praktični domet leta dostigao je 500 kilometara, a brzina je iznosila 9.900 kilometara na sat.

Neranjivost napadačkih grupa američke mornarice temeljila se na njihovoj sposobnosti da detektuju subsonične rakete koje se sporo kreću, u dometu dovoljnom za pravovremenu upotrebu sistema protivvazdušne odbrane. Cirkon je međutim sve samo nije spora raketa. 

Nažalost za Vašington, Pentagon je bio primoran da prizna da je trodimenzionalni radarski sistem Spy-1, postavljen na kruzere i razarače američke mornarice, sposoban da detektuje rakete Cirkon na udaljenosti ne većoj od 350 kilometara.

Zbog velike brzine raketa Cirkon, posada ima samo dva minuta da se suprotstavi, dok je u skladu sa standardom neophodno četiri do šest minuta. Jednostavno rečeno, Amerikanci će moći da otkriju rakete Cirkon, ali neće moći da unište te projektile zbog velike brzine. U najboljem slučaju imaće vremena samo za molitvu.

Proračuni i testovi su pokazali da je za uništavanje američkog razarača dovoljan jedan do dva Cirkona, tri za uništavanje kruzera, a šest do osam misija Cirkona biće potrebno da se na dno pošalje savremeni nosač aviona s nuklearnim pogonom.

Ruska fregata projekta 22350 Admiral Gorškov nosi 16 raketa Cirkon. U stvari, sada je čak i jedna ruska fregata sposobna da uništi čitavu napadačku grupu nosača aviona američke mornarice.

Pentagon smatra da je jedini mogući način suzbijanja ruskih hipersoničnih raketa upotreba borbenih lasera ili nuklearna eksplozija u vazduhu, ali takve mogućnosti na američkim brodovima ne postoje.

Važna prednost najnovije ruske hipersonične rakete Cirkon je mogućnost lansiranja iz univerzalnih lansirnih sistema pogodnih za rakete Oniks i Kalibar, uključujući i iz podvodnih nosača.  Takođe je planirano da raketa Cirkon bude postavljena na podmornicama pete generacije Haski.

Sve ovo prisililo je Sjedinjene Države da revidiraju svoje razvojne planove. Na primer, broj pomenutih nuklearnih nosača Ratna mornarica SAD-a planira da smanji za čak 60%!

Borba.info

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …