U Japanu nasuto zemljište za novu američku bazu! – VIDEO

Kanal Asahi Shimbun Digital, na sajtu za video hosting Jutjub, u vlasništvu popularnog lista Asahi Šimbun, objavio je video koji prikazuje proces pravljenja sušija, na obali japanskog ostrva Okinava, gde je donedavno bilo morsko dno.

Ovde će, nakon što svi radovi budu završeni, biti premeštena baza američkih marinaca Futenma.

Objekat se trenutno nalazi u centru grada Ginovan, predstavljajući poznate pretnje lokalnim stanovnicima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pre nekoliko godina, vlade Japana i Sjedinjenih Država složile su se da premeste infrastrukturu marinaca na drugi, manje naseljeni deo ostrva.

Međutim, zbog akutnog nedostatka ravnih područja na Okinavi (kao i u Japanu u celini) počeo je rad na stvaranju novih područja, na najbližim morskim plićacima.

Vredi napomenuti da vlasti prefekture pokušavaju da otkažu transfer, naglašavajući potrebu da se baza potpuno povuče sa ostrva.

Međutim, nedavnom odlukom Vrhovni sud Japana proglasio je nezakonitim pokušaje lokalnih vlasti da zabrane premeštanje baze.

Okinava je bila pod američkom okupacijom od 1945. do 1972. godine, a tokom tog perioda američki dolar je korišćen kao sredstvo plaćanja na ostrvu i bio je na snazi desni saobraćaj.

Posle povratka japanskog suvereniteta, američke vojne baze su ostale na ostrvu, iako se njihov broj svake decenije smanjivao.

Japanske vlasti tradicionalno gledaju na američko vojno prisustvo na južnim ostrvima Rjuku kao protivtežu rastućoj pomorskoj moći NR Kine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …