Otmeš pravoslavnu imovinu pa to pretvaraš u džamiju i tražiš svoja prava

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su optužbe na račun Ankare zbog mogućnosti da liše Aja Sofiju statusa muzeja – napadi na suverenitet zemlje i da niko nema prava da se meša u to pitanje. 

„Mi se ne mešamo u poslove verskih institucija u drugim zemljama, te, shodno tome, niko nema prava niti ovlašćenja da se meša u pitanja, koja se tiču naše svetinje“, naglasio je Erdogan.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušoglua, njegova zemlja ima pravo da promeni status Aja Sofije i da je pretvori u džamiju, ne uzimajući u obzir mišljenje drugih zemalja.

Ranije je najviši upravni sud u Turskoj počeo sa razmatranjem zahteva da Aja Sofija, trenutno muzej, ponovo postane džamija. Državni savet Turske saslušao je argumente advokata grupe koja se zalaže za pretvaranje Aja Sofije u džamiju, objavila je privatna televizija HaberTurk.

Ta grupa želi da se poništi odluka Saveta ministara doneta 1934. godine, kojom je čuvena istorijska građevina pretvorena u muzej.

Odluka suda trebalo bi da bude doneta za dve nedelje.

Hram Svete Sofije u Istanbulu osnovan je u 5. veku. Hram je više od 1.000 godina bio centralni hram carigradskih patrijarha.

Nakon što su Turci osvojili Carigrad 1453. godine, sabor je pretvoren u džamiju, a 1935. godine predsednik Mustafa Kemal Ataturk pretvorio ga je u muzej.

Ovaj prelepi hram predstavlja svetinju pravoslavnog sveta i naravno Carigradske patrijaršije.

Check Also

Zašto se od svih svojih slepo poslušnih saradnika odlučio da baš Slaviša Kokeza bude čovek koji je hteo da ga ubije

Zašto se Aleksandar Vučić od svih svojih slepo poslušnih saradnika odlučio da baš Slaviša Kokeza …