Otmeš pravoslavnu imovinu pa to pretvaraš u džamiju i tražiš svoja prava

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su optužbe na račun Ankare zbog mogućnosti da liše Aja Sofiju statusa muzeja – napadi na suverenitet zemlje i da niko nema prava da se meša u to pitanje. 

„Mi se ne mešamo u poslove verskih institucija u drugim zemljama, te, shodno tome, niko nema prava niti ovlašćenja da se meša u pitanja, koja se tiču naše svetinje“, naglasio je Erdogan.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušoglua, njegova zemlja ima pravo da promeni status Aja Sofije i da je pretvori u džamiju, ne uzimajući u obzir mišljenje drugih zemalja.

Ranije je najviši upravni sud u Turskoj počeo sa razmatranjem zahteva da Aja Sofija, trenutno muzej, ponovo postane džamija. Državni savet Turske saslušao je argumente advokata grupe koja se zalaže za pretvaranje Aja Sofije u džamiju, objavila je privatna televizija HaberTurk.

Ta grupa želi da se poništi odluka Saveta ministara doneta 1934. godine, kojom je čuvena istorijska građevina pretvorena u muzej.

Odluka suda trebalo bi da bude doneta za dve nedelje.

Hram Svete Sofije u Istanbulu osnovan je u 5. veku. Hram je više od 1.000 godina bio centralni hram carigradskih patrijarha.

Nakon što su Turci osvojili Carigrad 1453. godine, sabor je pretvoren u džamiju, a 1935. godine predsednik Mustafa Kemal Ataturk pretvorio ga je u muzej.

Ovaj prelepi hram predstavlja svetinju pravoslavnog sveta i naravno Carigradske patrijaršije.

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …